:

A Hold hiányzó darabja keringhet a Föld mellett

A Hold hiányzó darabja keringhet a Föld mellett

A Naprendszerben öt bolygóról tudott, hogy több holdja is van, a Földnek viszont csak egyetlen valódi égi kísérője akad. Igaz, így is keringenek egyéb objektumok bolygónk környezetében, amelyekre a szakértők kváziholdakként hivatkoznak. Ezek olyan kisebb égitestek, amelyekre a Nap gravitációja nagyobb hatást gyakorol, mint a Földé, és jellemzően rövid ideig maradnak csak a közelünkben.

Az egyik ilyen kvázihold az apró, talán 40 méter átmérőjű Kamo’oalewa nevű aszteroida. Egy friss tanulmányban a kutatók egy korábbi vizsgálat eredményeit megerősítve arra jutnak, hogy az érintett objektum a Hold egy elszabadult darabkája lehet – írja a Universe Today.

A Kamo’oalewát 2016-ban észlelték a hawaii Pan-STARRS távcsővel, az égitest egyik furcsasága, hogy változik a pályája, de a Föld közelében marad. További érdekesség, hogy felszíne a Holdhoz hasonlóan veri vissza a fényt, ami szilikátok jelenlétére utal. A Kamo’oalewa emellett a legkisebb, a Földhöz legközelebbi és egyben a legstabilabb kvázihold.

ANDRZEJ WOJCICKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

Jose Daniel Castro-Cisneros, az Arizonai Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban azt az elméletet vizsgálták felül, amely szerint a Kamo’oalewa a Holdból származhat. A kutatók ehhez különböző szimulációkat végeztek, hogy változatos becsapódások hatásait elemezzék.

Az eredmények alapján az így felszabaduló darabkák egy nagyon kis része képes a Kamo’oalewáéhoz hasonló pályára állni.

Ezen objektumok ekliptika hajlásszöge valamivel kisebb lehet, igaz, a szög a Kamo’oalewa esetében az idők során megváltozhatott.

Azt, hogy a Hold felszínét rengeteg becsapódás érte a múltban, a helyi kráterek egyértelműen megmutatják. A szakértők szerint egyes ütközéseknél elég nagy sebességgel lökődhettek ki darabkák ahhoz, hogy elszökjenek.

A friss adatok alapján elképzelhető, hogy a Kamo’oalewa valóban a Holdból vált ki, ennek egyértelmű bizonyításához viszont további kutatások szükségesek. Azt is érdemes kiemelni, hogy a friss tanulmányt független szakértők még nem vizsgálták felül.

The post A Hold hiányzó darabja keringhet a Föld mellett first appeared on 24.hu.