:

Orbán: Nem emlékszem ilyen jókedvű három napra az elmúlt 30 évből

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjújában a háború, a pápalátogatás és az infláció volt a téma.

A háborúról

„Nincs olyan élénk fantáziám, hogy elképzeljem, hogy valaki képes egy atomhatalmat legyőzni”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. A magyar kormány célja a mihamarabbi tűzszünet lenne, hogy minél hamarabb lezáruljon a háború.

„Egy háborúnak mindig van egy oka, amiért kitört: a háborúzó felek ezt máshogy értékelik.” A miniszterelnök szerint a háború miatt vannak, akik óriási profithoz jutottak: a fegyvergyártók, spekulánsok, csempészek.„Nekünk egy jól menő és sikeres Ukrajna lenne az érdekünk, a háború sújtotta szomszéd Magyarország értékét is lerontja.”Orbán szerint a háború idén biztos nem ér véget, de a jövő év is kérdéses.

A pápalátogatásról

„Nem emlékszem ilyen jó kedvű három napra az elmúlt harminc évből” – mondta Ferenc pápa előző hétvégi látogatásával kapcsolatban. Úgy gondolja, nem kell hívő embernek lenni ahhoz, hogy az ember úgy érezze: az ország más állapotba került ebben a három napban. Orbán szerint a Vatikán elszánt és mozgósítani fogja az erejét és a kapcsolatait. Így megpróbál gátat szabni a vérontásnak. „Ehhez össze kell gyűjteni azokat az országokat, akik békét akarnak.” Magyarország is ide tartozik. Több ebből Katinkát már testhosszal előzik a magyar pólósok Mi lesz annak a munkájával, aki rákos lesz? Magyar ügynökség hirdetett példamutató programot

Energiaválságról, Ukrajna EU-s csatlakozásáról

Az ukrán gabonaimportról azt mondta, hogy az elején arról volt szó, hogy Európán keresztül adják el az ukrán gabonát Afrikába az éhezőknek. A „spekulánsok” behozták az ukrán gabonát Európába, és tönkretették a magyar és lengyel gazdákat – mondta a miniszterelnök. Az Európai Bizottság ezt tudta Orbán szerint, de mégsem tett semmit. Ha Brüsszel nem képes ennek gátat szabni, akkor Magyarország és Lengyelország fizikai gátat szab az ukrán gabona behozatalának.A miniszterelnök szerint óvatosan kell kezelni Ukrajna uniós csatlakozását. „Olyan bajt hozunk a fejünkre, ha nem gondoljuk át, nem lassítunk le, hogy attól fogunk koldulni” – utalt itt a korábban emlegetett gabonaimportra. A rezsicsökkentés is szóba került a megemelkedett energiaárakkal kapcsolatban. Folyamatosan vizsgálják, hogy képesek-e megtartani a rezsicsökkentett árakat, és jelenleg képes erre a kormány. Arra viszont nem reagált, ami a kérdésben elhangzott, hogy a háború tavaly februári kitörése óta jelentősen csökkent a gáz piaci ára.

The post Orbán: Nem emlékszem ilyen jókedvű három napra az elmúlt 30 évből appeared first on Forbes.hu.