:

Rekordot döntött tavaly az útlevél iránti kereslet – Egy hónapban kiugróan sokan igényeltek

2022-ben látványosan megnőtt az útlevél iránti kereslet, a Belügyminisztérium szerint számos ok van a megszaporodó igénylések hátterében.

A korábbi átlaghoz képest tavaly márciusban megháromszorozódott az útlevéligénylések száma – írja a 24.hu a Belügyminisztériumtól kikért adatok alapján. A márciusi csúcs után az útlevél iránti megnövekedett kereslet a következő hónapokban is magas maradt.

A Belügyminisztérium korábban ezt azzal indokolta, hogy

2022-ben enyhült a járvány,megszüntették a kötelező időpontfoglalást, a korábbi időszakokban lejárt okmányokat egyidőben újították meg,valamint az emelkedéshez, ahogy a Belügyminisztérium fogalmazott, „hozzájárult az emberekben kialakuló aggodalom a háborús konfliktus okán”.

A Belügyminisztérium jelentésben az áll, hogy míg 2021-ben összesen 318 672 útlevél kibocsátására került sor, ezzel szemben 2022-ben ez a szám felugrott 720 823-ra,

azaz több mint 126,2 százalékkal nőtt az igénylések száma az előző évhez képest.

A számok azt mutatják, hogy békeidőben átlagosan havonta 40 ezer útlevelet adtak ki a hatóságok. Ehhez képest 2022 márciusában, tehát az orosz támadás utáni hónapban majdnem 150 ezret.

Több ebből Rekordot döntött tavaly az útlevél iránti kereslet – Egy hónapban kiugróan sokan igényeltek Sokkal kevesebbet költenek a magyarok a boltokban

Az útlevélkiadás tavaly áprilisban, májusban és még júniusban is jóval magasabb számokat produkált, 93 ezer, 78 ezer és 76 ezer, utazásra jogosító dokumentumot állítottak ki a hatóságok.

Személyazonosító igazolványokból tavaly 2 150 175 darabot állítottak ki, ezeknek a felét, nagyjából 1 millió 120 ezer darabot május és augusztus között – tehát az okmányok lejárása után. Kisebb mértékben, de hasonló tendencia volt megfigyelhető a jogosítványoknál, amiből több mint egymilliót bocsátottak ki. Ez a 2020-as és 2021-es adatnál is 100 ezerrel több.

The post Rekordot döntött tavaly az útlevél iránti kereslet – Egy hónapban kiugróan sokan igényeltek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés