:

Egy újságíró felfedte, hogyan kémkedett utána a TikTok: a macskája profilján keresztül

Egy újságíró felfedte, hogyan kémkedett utána a TikTok: a macskája profilján keresztül

Nem akárhogy kémkedett a TikTokot tulajdonló ByteDance az amerikai újságíró után. De hogyan került Buffy, a macska a képbe?

Ahogy korábban már beszámoltunk róla a Forbes.hu-n, tavaly decemberben kiderült: a TikTok fiókjukon keresztül kémkedtek a cég dolgozói nyugati, köztük anyalapunk, az amerikai Forbes újságírói után. Cristina Criddle, a Financial Times újságírója most megosztotta a BBC-vel, hogyan fértek hozzá az adataihoz:

nem máshogy, mint a macskája profilján keresztül.

Buffy, a macska

Cristina állítása szerint tudatosan használja a közösségimédia-felületeket és odafigyel adatai biztonságára. Többek között azért is, hogy az újságíró garantálni tudja forrásai biztonságát.

Cristina TikTok-fiókja a személyes (tehát nem a céges) mobiltelefonján volt, a profilját pedig a macskája, Buffy nevében használta. Neve és foglalkozása nem szerepelt profilja leírásában.Körülbelül 170 követője volt, és körülbelül három év alatt mintegy 20 videót töltött fel Buffyról, amiket átlagosan néhány százszor néztek meg.Tehát valakinek nagyon alapos kutatómunkát kellett végeznie ahhoz, hogy kiderüljön: a macskafiók mögött valójában Cristina áll.

A TikTok kínai anyacége, a ByteDance tavaly decemberben ismerte el, hogy az alkalmazottak egy része tényleg hozzáfért amerikai újságírók, illetve hozzájuk közeli személyek TikTok-adataihoz. A TikTok megerősítette, hogy belső ellenőrzési részlegének tagjai megnézték Cristina IP-címének – az eszköz egyedi számának – helyét, és összehasonlították azt ismeretlen számú saját munkatársuk IP-adataival. Így próbálták megállapítani,

hogy melyik ByteDance-alkalmazott találkozott titokban a sajtó munkatársaival.

Cristina nem tudja, hogy mennyi ideig és milyen gyakran követték nyomon, de azt tudja, hogy a kémkedés tavaly nyáron történt. Ha a tartózkodási helyét a nap 24 órájában figyelték az azt is jelenti, hogy a megfigyelés nem csak a munkahelyi tevékenységére, hanem a magánéletére is kiterjedt.

It has taken me a few months to gather my thoughts on all of this, including how bizarre it was to have my physical location tracked through an account for my cat, but here is my first hand experience of being surveilled on TikTok https://t.co/uOGvW9eQq6

— Cristina Criddle (@CristinaCriddle) May 5, 2023 Cristina a történtek után korlátozta a közösségimédia-jelenlétét, már Buffy nevében sem posztol.

Lazán veszik az adatkezelést

A legtöbb közösségi médiahálózathoz hasonlóan a TikTok is elég sok információt gyűjt a fiókok tulajdonosairól, többek között:

helymeghatározási adatok,kedvelt tartalmak,a használt eszköz típusa,a platformon kívüli online tevékenység.

A vállalat azt állítja, hogy a nyugati felhasználók adataihoz soha nem férnek hozzá, és nem tárolják őket Kínán belül. Cristina és egy mellette más nyugati újságíró adatainak megsértéséért felelős munkatársakat pedig tavaly kötelességszegés miatt elbocsátották.

Több ebből Már egy éve velünk Orbán legsajátosabb találmánya – a feketeleves még csak most jöhet Írósztrájk Hollywoodban? A Gyűrűk Ura-sorozatot inkább az írói nélkül forgatják tovább

A TikTok tulajdonosa, a Bytedance azt mondta, hogy mélységesen sajnálja a történteket, ami a magatartási kódex jelentős megsértése volt. Egyúttal elkötelezett amellett, hogy ez soha többé ne forduljon elő. A TikTok a történtek ellenére továbbra is rendkívül népszerű, világszerte több mint 3,5 milliárd letöltéssel.

Borítókép: A szóban forgó macska, Buffy. Forrás: Cristina Criddle // Twitter

The post Egy újságíró felfedte, hogyan kémkedett utána a TikTok: a macskája profilján keresztül appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés