:

Még mindig profitál a klímaváltozást tagadó videókból a YouTube

Még mindig profitál a klímaváltozást tagadó videókból a YouTube

Egy friss jelentés szerint a Google még mindig profitál a klímaváltozás témájában készített, ám azzal kapcsolatban téves információkat terjesztő tartalmakból – írja az Euronews.

A YouTube ugyan szabályzatában kimondja, hogy a hirdetések nem engedélyezettek olyan videókon, amelyek tagadják az éghajlatváltozás tényét, illetve ellentmondanak az okokkal kapcsolatos tudományos konszenzusnak, a gyakorlatban éppen ennek ellenkezője látszik megvalósulni.

A Climate Action Against Disinformation (CAAD) és a Center for Countering Digital Hate (CCDH) szervezet kutatói 200 klímatagadó videót találtak a platformon, amelyeken még mindig hirdetések futnak. Ezek együttesen nagyjából 74 millió megtekintést gyűjtöttek össze 2023. április 17-ig.

A videóknál olyan márkák hirdetései szerepeltek, mint a Costco, a Politico, a Tommy Hilfiger, a Nike vagy a Hyundai.

A videókban gyakran tagadták az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) jelentéseit. Ezeket a klímaváltozással kapcsolatos dokumentumokat a világ több száz vezető tudósa készíti, és a kormányküldöttségek hagyják jóvá. Több videóban az a hamis információ is elhangzott, hogy a szén-dioxid kibocsátásnak nincs köze a klímaváltozáshoz, és olyan is volt, ahol a „klímahisztit” kommunista összeesküvésnek nevezik.

Bár a YouTube 2021 óta szabályozza a klímaváltozással kapcsolatban hamis információkat terjesztő tartalmakat, a CAAD szerint a platform túlságosan szűkre szabta az éghajlattal kapcsolatos dezinformáció fogalmát, így sokan átmennek a szűrőn. A szervezet ezért felszólította a kormányokat és a technológiai cégeket, hogy hozzanak létre egyértelmű jogszabályokat, illetve irányelveket a hamis információk terjesztése ellen.

The post Még mindig profitál a klímaváltozást tagadó videókból a YouTube first appeared on 24.hu.