:

Minimálbérért dolgozó embereknek köszönhető a ChatGPT sikere

Minimálbérért dolgozó embereknek köszönhető a ChatGPT sikere

Elképesztő tempóban zajlik a mesterségesintelligencia-forradalom, amelynek egyik eltagadhatatlan kezdőpontja a ChatGPT nyilvános bemutatása. A nagyközönség november óta használhatja az OpenAI által fejlesztett chatbotot, amit bár gépi tanulási rendszerek működtetnek, emberi munkaerőre is szükség van mellé.

Az NBCNews legfrissebb jelentése szerint azonban az adatmegjelölést, vagyis a robot számára pontosabb válaszadást lehetővé tevő háttérmunkálatokat alulfizetett, külső vállalkozók végzik. A lap szerint az amerikai bérekhez képest alacsony, mindössze 15 dolláros (5000 forintos), vagy még annál is alacsonyabb órabért kapnak a szakemberek.

Van olyan dolgozó, aki minimálbérért dolgozik, ami Kansas Cityben például mindössze 7,25 dollár (2500 forint).

Az adatcímkézés az adatminták elemzésének kulcsfontosságú folyamata, melynek lényege, hogy az automatizált rendszerek képesek legyenek jobban azonosítani bizonyos elemeket az adathalmazon belül. Az egyik dolgozó, Alexej Savreux szerint lehet bármennyire fejlett a neurális hálózat, mindez semmit sem ér, ha nem áll rendelkezésre pontos képzési anyag a mesterséges intelligencia számára.

A Sam Altman által vezetett cég korábban Afrikában foglalkoztatott moderátorokat, akiknek még ennél is jóval alacsonyabb bére volt: egyes dolgozók mindössze 2 dolláros (670 forintos) órabért kaptak. Az afrikai dolgozók feladata az erőszakos tartalmak kiszűrése volt, így olyan anyagokat kellett munkaidőben nézniük, amelyek gyilkosságról, kínzásról, szexuális erőszakról, vagy épp vérfertőzésről szóltak.

The post Minimálbérért dolgozó embereknek köszönhető a ChatGPT sikere first appeared on 24.hu.