:
Breaking News

Természetesség, skandináv módra

Természetesség, skandináv módra

A hatalmas üvegablakokon túl zajlik a körút soha nem pihenő élete, már zöldülnek a fák, dübörög a villamos. Ennek tart ellent a Széllkapu Park sarkában a nor/ma grand belső tere: belépve letisztult, tágas, tér fogad, a szemnek nyugtató vonalvezetésű, skandináv stílusú berendezéssel. Itt semmi nincs túlbonyolítva, a beszélgetés alapzajától és a kávégép búgásától megnyugszik a lélek, de azért, amikor a répatorta cukorkával szórt krémje felrobban a számban, hirtelen minden érzékem felébred. Semmi különös, csak a legmagasabb minőségű hozzávalók, odafigyelés, maximalizmus, és skandináv életérzés, amit nehéz megfogni. De nem is kell, elég, hogy a NOR/MA megálmodói ráéreztek.

A nor/ma grand jóval több, mint egy kézműves pékség. Egy folyamatosan nyüzsgő találkozóhely és egy kulináris műhely, ahol az állandó megújulásban hisznek. A péktermék, kézműves sütemény, natúr bor és brunch kínlatukat is a skandináv minimalista értékek mentén alakították ki, és persze ne feledkezzünk meg az első osztályú kávéról sem. Újdonság náluk májustól, hogy kóstolósorokkal is készülnek: a bor és ételpárosítások mentén még jobban megismerhetjük az alapértékeiket.

Deák György és Gerzsenyi-Sárközy Mariann

Gerzsenyi-Sárközy Mariann és Deák György tulajdonosként két cégcsoportot képviselnek. Gyuri mögött egy fiatalos gasztro-helyeket, szórakozóhelyeket működtető, rengeteg tapasztalattal rendelkező csapat, a 4Bro áll, Mariannék 10 éve nyitották meg a Feketét, a Múzeum körút ikonikus speciality kávézóját, és 6 éve a Kecskeméti utcai „kis” nor/ma pékséget. Amikor pályáztak a Széllkapu teliüveg vendéglátóhelyének üzemeltetésére, már nagyjából megvolt a koncepció, és hogy együtt akarnak dolgozni. „Összetettük az energiáinkat. Amikor meghirdették ezt a helyet, ahol most vagyunk, tudtuk, hogy itt valami jó születhet. Mi hoztuk a vendéglátós tapasztalatot, Mariannék a kávét és a péksütiket, de persze azóta rengeteg terméket fejlesztettünk közösen. Ez mindkettőnk számára igazi szerelemprojekt” – mondja Gyuri. „A természetesség számunkra alapelem, és edukáció is egyben. Ez az alapanyagoktól a berendezésig mindenben tetten érhető. A borlapunkat is a Lees Brothers-el közösen, natúr borokból állítottuk össze. Hiszünk az összefogásban, a hazai kézműves pék világ aktív tagjai vagyunk, a skandináv napfordulóra, június 24-ére például három általunk is nagyra tartott pékséget foguk meghívni egy közös vendégségre” – meséli Mariann, aki belsőépítészként is egyengette a nor/ma nyitását, férje pedig folyamatosan besegít a hely speciality kávé kultúrájának alakításában.

„Azt vettük észre, hogy az emberek inkább vendéglátóhelynek használják, leülnek, találkoznak, beszélgetnek. Aki ide beül egy kávéra, biztosan nem 5 percre marad. Azt mondanám, hogy az átlagos vendégünk iszik egy kávét és kenyérrel a kezében távozik” – mondja Gyuri.

A kenyérre különösen büszkék, félbarna kategóriában elnyerték a Kenyérlelke Fesztivál első helyezését. A kifinomult kézműves vonalat viszik tovább az egyedi tényérok, evőeszközök, kések és poharak, a kerámiákat egy cseh manufaktúrától rendelik. Kávé tekintetében már a Fekete idején elkezdtek együtt dolgozni a Casino Mocca kávépörkölő csapatával – azóta is együtt választják ki a kávégépbe kerülő blendet és egyedileg pörkölik.

„Minden kenyerünk kovásszal készül, hosszú érlelésű és a kiflink is rendhagyó módon, kovásszal készül. Egész nap tele a pult frissen sütött leveles péktermékekkel és töltött croissant-okkal, és nem hiányozhat a kardamomos bullar sem. Kedvenc sztorim, hogy amikor a finn nagykövetségen dolgozó kulturális attasé beleharapott, azt mondta, ilyet utoljára a nagymamája konyhájában evett!” – meséli Mariann. A péktermékek és kézműves sütemények a legapróbb részletig helyben, saját cukrászműhelyükben készülnek, állandóan változó kínálattal. „Sütemény fronton is a minőséget és az egyszerűséget tartjuk szem előtt. Fontos számunkra a természetesség, ezért minden részletükben az alapanyagok adottságait tükrözik” – mondja Gyuri. A sütik között mindig találunk lisztmentes és cukormentes kínálatot is.

„Hihetetlen, de most eszünk 2 évesek, június 9-11-én ezt ünnepeljük majd egy egész hétvégén át. És most indult el az esti konyhánk: a napközbeni brunch-pékség után délután 5-6 fele indul az afterwork koncepció, előtérbe kerülnek a borok, egyedi koktélok, és be lehet térni egy vacsorára is, csütörtöktől szombatig egészen este 10-ig” – mondja Mariann.

The post Természetesség, skandináv módra appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés