:
Breaking News

Megjöttek az adatok: fuldoklunk tovább a recesszióban

Folytatódik a lejtmenet, a technikai recesszió átterjedt a következő negyedévre is. A gazdaság teljesítménye csökkent az előző negyedévhez és a tavalyi azonos időszakhoz képest is.

Magyarország bruttó hazai terméke 2023 első negyedévében a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent – írja kedd délelőtti gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Több ebből Ennyibe fáj az államnak a napelemstop Így finanszírozza a kormány a minisztériumi bérek emelését

A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar járult hozzá. A visszaesést mérsékelte a mezőgazdaság és a szolgáltatások jó teljesítménye.

A szolgáltatások növekedéséhez főként az egészségügy járult hozzá, megközelítve a koronavírus-járvány előtti szintet.

A napokban a Forbes.hu által megkérdezett szakértők is a gazdasági teljesítmény visszaesését jósolták. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője 0,8, Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője 1,1 százalékos visszaesésre számított. A szolgáltatások esetében láttak még esély némi pozitív képre. Az év második felében indulhat meg egy lassú kilábalás, de jó eséllyel az idei teljesítményt nem fogjuk kitenni az ablakba.

Két – havonta megjelenő – makroadat már múlt hét óta ismert volt, nevezetesen, hogy:

Az ipari termelés tavaly márciushoz képest 4,1 százalékkal csökkent, februárhoz képest enyhén nőtt (0,2 százalék) márciusban.Míg a kiskereskedelmi üzletek forgalma (az árhatástól megtisztítva) 13,2 százalékkal csökkent egy év alatt – ekkora visszaesést még a koronavírus-járvány boltbezárásai során sem láttunk.

The post Megjöttek az adatok: fuldoklunk tovább a recesszióban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés