:

Elmarad a pilot: máris megkezdődik a betegek átadása

Elmarad a borsodi pilot, már júliustól átadják a betegeket a szociális szektornak, hat kórházból ad át ápolási részleget a kormányzat.

A tavaly elfogadott törvény alapján az eddig jobbára a kórházak ápolási osztályain ellátottakról való gondoskodás az egészségügytől a szociális szektorhoz kerül. Eredetileg egy borsodi pilot volt tervben, de úgy tűnik, élesben kezdik: júliustól hat kórház ápolási részlege kerül át.

Az átadandó részlegek kiválasztásában meghatározó volt, hogy az adott kórházról könnyen leválasztható, lehetőleg már felújított és akadálymentesített épület legyen – írja a Népszava.

Több ebből Elmarad a pilot: máris megkezdődik a betegek átadása Így lakta be Novák Katalin a Sándor-palotát: 280 millió autókra, 66 millió versenyzongorára

Ezzel első körben az intézkedés összesen 334 ágyat érint. Az érintett intézmények között van az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet (70 ágy), a fővárosi Szent János kórház (100 ágy), a dombóvári kórház (39 ágy), a szombathelyi kórház (40 ágy), a nyíregyházi kórház (60 ágy), valamint a karcagi kórház (25 ágy).

Az erről szóló rendelettervezetet Belügyminisztérium honlapján már társadalmi egyeztetésre is bocsátották – írta a 24.hu.

Az átadás nemcsak az ágyakat és a rajtuk ápolt betegeket érinti, bár az ápolóik is maradhatnak az addigi munkahelyükön, viszont a változással kikerülnek az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alól.

Azoknak a betegeknek, akik elfogadják az áthelyezést, az ottani ellátásáért már fizetniük kell. A térítési díjat a páciens jövedelem-nyilatkozata alapján a gondozó központ állapítja meg.

Arról, hogy mely ápolási ágyon fekvő beteg kerül át az úgynevezett szakápolási központokba vagy marad a kórházban, a kezelő orvos dönt. Ha a beteg nem járul hozzá az áthelyezéséhez, de a kórházi kezelése sem indokolt, akkor haza küldhetik.

The post Elmarad a pilot: máris megkezdődik a betegek átadása appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés