:
Breaking News

Döntést hozott a bíróság, Schadl nem szabadul

Elkezdődött a Völner-Schadl ügy bizonyítási eljárása, melyen Völner Pál nem jelent meg. A bíróság Schadl esetében viszont úgy döntött, a volt fideszes igazságügyi államtitkárnak letartóztatásban kell maradnia.

Délelőtt megkezdődött a Fővárosi Törvényszéken az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyének érdemi tárgyalása. Kihallgatták Schadl Györgyöt, és a szintén letartóztatásban lévő harmadrendű vádlottat – írja a 24.hu.

A bíróság hivatalból döntött kettejük letartóztatásának további esetleges fenntartásáról. Az ügyészség közölte, a letartóztatás feltételei továbbra is fennállnak, szerintük nem történt változás a kényszerintézkedés fenntartása tekintetében, így fenntartották álláspontjukat, a két érintett letartóztatásban marad.

Több ebből Ez kemény lesz: elégedetlen az új főnök, 11 ezer embert rúg ki az óriáscég A Pozsonyi útról indultak, meghódítják Európát: a Sacher örökséggel is versenyre kelnek a magyar tortás srácok

Tette mindezt Schadl védője, Morvai Attila indítványa ellenére. Morvai másodlagosan bűnügyi felügyelet elrendelését kérte, mert szerinte már nem állnak fenn a fogva tartás feltételei, Schadl lemondott az elnöki posztjáról is, Völner Pál sem államtitkár már, így a bűnismétlés lehetősége sem merülhet fel.  

A VÖLNER-SCHADL ÜGY

Az ügy lényege, hogy a magyar állam korábban kiszervezte a végrehajtás intézményét, ezt pályázat útján lehetett elnyerni adott körzetekre. A megfelelő szakvizsga után pályázhattak a jelöltek a rendre meghirdetett pozíciókra. A pályázatokról az Igazságügyi Minisztériumban (IM) döntöttek. A pályáztatási rendszer miatt végrehajtónak lenni különösen jól jövedelmező üzlet, hiszen aki elnyer egy-egy körzetet, az verseny nélkül dolgozhat évekig, a törvény önmagában komoly monopóliumot ad a végrehajtó irodáknak.

Csakhogy a pályázatokat nem mindig azok vitték, akik jól szerepeltek, hanem sokszor azok kerültek pozícióba, akik jó kapcsolatokkal rendelkezve el tudták azt érni. A kulcsfigurák Schadl György és Völner Pál voltak. Völner az IM-en belül intézte úgy, hogy a pályázatokon a “megfelelő jelöltek” legyenek a befutók, ezért pedig a vád szerint pénzt kapott a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől. Schadl keze sok helyre elért, például a szakvizsgákat is el tudta intézni a pályázóknak, hogy formailag megfeleljenek a követelményeknek. Az elnyert végrehajtói mandátumokért cserébe Schadl pénzt kért azoktól, akik a segítségével jutottak a jól jövedelmező üzlethez.

Völner Pálhoz hasonlóan Schadl György, a végrehajtói kar elnöke sem vallotta magát bűnösnek a bíróság előzetes meghallgatásán. Tagadta, hogy pénzt adott volna át Völnernek. A végrehajtóktól kapott összegekről pedig azt állította, hogy azokat azért adták át neki, mert korábban kölcsönadott az érintetteknek

A végrehajtói pályázatok a feltalálóként is sikeres Rogán Antal kancelláriaminiszter hatóságához, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságához kerültek a botrány kirobbanása után.

A védők indítványát elutasították, a döntés ellen mindkét vádlott fellebbezett.

The post Döntést hozott a bíróság, Schadl nem szabadul appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés