:
Breaking News

Útjába állt a békekeret fegyverkezi segélyének Magyarország

Magyarország megakadályozta az Európai Békekeret (EPF) nyolcadik részletének folyósítását,  hogy az EU 500 millió eurót adjon fegyverekre Ukrajnának.

Az 500 millió eurót jövő hétfőn kellett volna kifizetni. Az ANSA olasz lap szerint Magyarország azért nem hagyta jóvá a támogatást, mert garanciákat követelt arra vonatkozóan, hogy az EPF nem kizárólag Kijev felfegyverzésére fordítja a pénzt, hanem a jövőben is megtartja „globális horizontját”.

Az Európai Békekeretet az Európai Tanács hozta létre azzal a céllal, hogy általa a tagállamok jobban megerősítsék a nemzetközi biztonságot. Az orosz–ukrán háborúban a tagállamok az EPF-en keresztül veszik a fegyvereket Ukrajnának is.

Több ebből Így áll most a forintunk Elmarad a pilot: máris megkezdődik a betegek átadása

Az Európai Bizottság félmilliárd euróval igyekszik megtolni az uniós védelmi ipart 2022 és 2024 között, a belső piaci biztos pedig hamarosan bemutat egy tervet az utóbbi évtizedekben leépült hadiipar felpörgetésére, főleg lőszerek gyártására – írja a Telex.

Egyelőre kétmilliárd euróval toldották meg az 5,7 milliárd eurós, 2027-ig használható alapot és a pluszpénz feléből főleg tüzérségi lőszerbeszerzésről is döntöttek Ukrajnának, amit a tagállamok nagy része közösen intéz.

Ez az első alkalom, hogy az uniós Európai Védelmi Ügynökségen keresztül, kifejezetten egy külső országnak vásárolnak katonai eszközöket.

A Telex az ügyben megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, a megakadályozás okát firtató kérdésükre egyelőre nem válaszoltak.

The post Útjába állt a békekeret fegyverkezi segélyének Magyarország appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés