:

„Mások se élték volna túl” – először szólalt meg a csődbe ment bank volt fejese

Greg Becker bocsánatot kért a csődért, bár megjegyezte, hogy hasonló bankrohamot mások sem éltek volna túl.

Greg Becker, a Silicon Valley Bank korábbi vezérigazgatója kongresszusi vallomásában bocsánatot kért a bank „pusztító” összeomlásáért, írja a Reuters.

A bank reagált a kockázatkezeléssel kapcsolatos szabályozói aggályokra, és dolgozott a problémák megoldásán, amikor egy példátlan banki roham a bank csődjéhez vezetett, írta Becker a szenátus bankbizottsága által hétfőn közzétett, előkészített tanúvallomásában.

„Az SVB átvétele személyesen és szakmailag is lesújtó volt, és őszintén sajnálom, hogy ez milyen hatással volt az alkalmazottakra, ügyfelekre és részvényesekre” – mondta.

Nem csak az SVB, mások se élték volna túl

Becker beszámolója ellentétben áll a szabályozó hatóságok és a bankszektor vezetőinek beszámolójával, akik az SVB vezetését hibáztatták azért, hogy nem tudta kezelni a kamatkockázatokat, illetve nem tudta diverzifikálni az üzletágát az öbölvidéki, erősen koncentrált technológiai szektoron túlra.

Becker azt is elmondta, nem hiszi, hogy bármelyik bank túl tudna élni egy ilyen sebességű és nagyságrendű bankrohamot.

Visszautasította azt az állítást is, miszerint az SVB nem tudta kezelni a kamatkockázatokat, mondván, hogy 2021 végéig a Fed azt jelezte, a kamatlábak alacsonyak maradnak, és az emelkedő infláció csupán átmeneti.

Becker, valamint a Signature Bank korábbi társalapítója és elnöke, Scott Shay, valamint Eric Howell korábbi elnök kedden 10 órakor tesz tanúvallomást a szenátus bankbizottsága előtt. A cégük összeomlása óta először jelennek meg nyilvánosan.

The post „Mások se élték volna túl” – először szólalt meg a csődbe ment bank volt fejese appeared first on Forbes.hu.