:

Beint a gyógyszeriparnak az amerikai versenyfelügyelet

Beint a gyógyszeriparnak az amerikai versenyfelügyelet

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága egy elég nagy gyógyszeripari fúziót akasztana meg. A lépés üzenetértékű.

Az Amgen amerikai gyógyszeróriás 27,8 milliárd dollárért vásárolná fel az amerikai piacon szintén jelentős szereplőnek számító Horizon Therapeutics nevű gyógyszercéget, de a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) valószínűleg megtámadja az üzletet – írja a Wall Street Journal egy, a folyamatra rálátó forrására hivatkozva. A bizottság szövetségi bíróságon támadhatja majd meg az üzletet, vagyis majd egy szövetségi bírónak kell kiadnia arról végzést, amely megtiltja a felvásárlást. Ez egy kétlépcsős jogi eljárás első része, amit az FTC olyan esetekben indít, ha nem tart jogszerűnek egy felvásárlást.

Üzenet a gyógyszeriparnak?

Az FTC eddig nem gyakran támadta meg a gyógyszergyártókat érintő fúziókat, de az ügynökség a 2021 nyarán hivatalba lépett Lina Khan elnökletével szigorúbb álláspontot képvisel az egészségügyi ügyletekkel kapcsolatban. A cél a vényköteles gyógyszerek elérhetőségének és megfizethetőségének biztosítása. A testület az iparág több szereplőját is vizsgálja jelenleg is.

„Nincs tudomásunk a Bizottság által hozott döntésről” – mondta az Amgen szóvivője a lapnak (a Horizon pedig az Amgen-re bízta az ügy kommentálását). Az FTC ma bejelentheti a lépést, a hírre a Horizon részvényei nagyot estek a tőzsdén (18% feletti mínuszban vannak a hír közlésekor).

A játékiparban áll a bál

Az FTC bíróságon támadta meg azt a Microsoft nagy üzletét is, az Activision Blizzard felvásárlását, augusztusban derülhet ki, hogy végleg elkaszálják-e a rekord értékű fúziót. Közben az EU korrekcióval ugyan, de jóváhagyta az üzletet, amit a brit felügyelet is versenyellenesnek ítélt meg korábban.

Alku: az EU nem tett keresztbe a Microsoft giga üzletének

The post Beint a gyógyszeriparnak az amerikai versenyfelügyelet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés