:

30 percünk lenne felkészülni egy katasztrofális napviharra

30 percünk lenne felkészülni egy katasztrofális napviharra

Annak előrejelzése, hogy a naptevékenység miként hathat a Földre, egyáltalán nem egyszerű feladat. Ez igencsak aggasztó, mivel csillagunk extrém esetben komoly pusztítást okozhatna: egy szélsőséges geomágneses vihar a technológiánk tönkretételével az egész modern civilizációt veszélybe sodorhatná.

Egy friss tanulmányban a szakértők egy olyan mesterséges intelligencián alapuló rendszert mutatnak be, amely műholdas adatok alapján adhat ki figyelmeztetéseket – írja az IFLScience.

A csapat szerint a technológia mintegy 30 perccel előre jelezheti a napviharokat.

Bár ez elsőre nem tűnik soknak, mindenképp előrelépésnek tekinthető.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

A mély tanulási program képes felismerni a napszélaktivitás mintázatait. A Deep Learning Geomagnetic Perturbation (DAGGER) a Földhöz közeli aktivitást figyeli, ezért tud csak 30 perces figyelmeztetést kiadni, amelyet percenként frissítenek.

„Ezzel a mesterséges intelligenciával most már lehetséges gyors és pontos globális előrejelzéseket készíteni, illetve döntéseket hozni napvihar esetén, ezáltal minimalizálva, vagy akár megelőzve a modern társadalmat sújtó pusztítást” – mondta Vishal Upendran, az Indiai Egyetemközi Csillagászati és Asztrofizikai Központ munkatársa és a csapat tagja.

A kutatók egy 2011 augusztusában, illetve 2015 márciusában bekövetkezett geomágneses vihar előttről származó adatokkal tesztelték a DAGGER-t. A rendszer nemcsak a hatásokat, hanem azok helyét, valamint mértékét is pontosan meghatározta.

A mély tanulás előnye, hogy a mesterséges intelligencia minél több információval találkozik, annál precízebb lesz. Ez azt jelenti, hogy a DAGGER idővel még jobbá válhat az előrejelzésben.

The post 30 percünk lenne felkészülni egy katasztrofális napviharra first appeared on 24.hu.