:

Félreismertük saját galaxisunkat

Félreismertük saját galaxisunkat

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmány alapján más lehet a Tejútrendszer formája, mint eddig hittük – írja a Space.com. A tudomány mai állása szerint a galaxisok három fő formát ölthetnek: elliptikus, szabálytalan és spirál, utóbbi kategória tagjainak többsége két karral bír, amelyből további, kisebb karok nyílnak.

A Tejútrendszert viszont hagyományosan négy karral szokták ábrázolni, a galaxist a kutatók különlegesnek tekintik.

Csu Je, a Cecsinsan Csillagvizsgáló munkatársa és kollégái most arra jutottak, tévedtünk rendszerünkkel kapcsolatban: a többi spirálgalaxishoz hasonlóan két karja lehet.

A szakértők több forrásból származó adatokat elemeztek.

sarawut / Getty Images

A galaxis alakjának felmérése nem egyszerű, hiszen kívülről nem tudják megfigyelni. A csapat mintegy 200 csillag távolságát mérte fel, hogy elkészítse a Tejútrendszer térképét, ezt követően az Európai Űrügynökség Gaia űrtávcsövének információt is felhasználták.

Az eredmények alapján a kutatók megállapították, hogy galaxisunknak valószínűleg rokonaihoz hasonlóan két fő karja van. A Tejútrendszer külső részén széttöredezett, távoli karok lehetnek, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a rendszer belső, csillagokkal teli dudorához. A töredezettség oka az lehet, hogy galaxisunk a múltban több más rendszerrel is ütközött.

A csapat abban bízik, hogy a későbbi megfigyelésekkel még pontosabb képet kaphatunk galaxisunkról.

The post Félreismertük saját galaxisunkat first appeared on 24.hu.