:
Breaking News

Soha nem volt ekkora üzlet élsportolónak lenni: íme, ők keresnek a világon a legjobban

Soha nem volt ekkora üzlet élsportolónak lenni: íme, ők keresnek a világon a legjobban

Az amerikai Forbes összeállította a legjobban kereső sportolók teljes listáját. A bekerülési küszöb 20 százalékkal emelkedett az elmúlt évhez képest. 15,4 milliárd forintnak megfelelő keresettel lehetett bekerülni a legjobban fizetett sportolók közé

Serena Williams, Roger Federer és Tom Brady – három kiváló sportoló, akik az elmúlt évben vonultak vissza, de jövedelmük alapján még felfértek a Forbes listájára. Aktív pályafutásuk alatt csak ők hárman összesen 2 milliárd dolláros bevételt értek el. Az elmúlt 12 évben összesen 25-ször szerepeltek az élmezőnyben, ami nem kis teljesítmény.

A legjobb 50 közé kerülés határértéke idén 45,2 millió dollár volt, ami elképesztő, 20 százalékos növekedést jelent a tavalyi 37,6 millió dolláros rekordhoz képest. Összességében az 50 sportoló az elmúlt 12 hónapban (adózás előtt és ügynöki díjak nélkül) 3,44 milliárd dollárt keresett, ami 16 százalékkal több mint a tavalyi 2,97 milliárd dolláros rekord. Már a növekedés mértéke is rekord.

A 10 tagú élmezőnyt már korábban közölte a Forbes, erről itt írtunk.

Csúcsot döntöttek, íme a világ 10 legjobban kereső sportolója

Ebből az új összegből 2,36 milliárd dollár a pályán folyt be fizetések, bónuszok és pénzdíjak formájában – ez természetesen minden idők legmagasabb összege, amely megdöntötte a 2022-es 1,91 milliárd dollárt, részben a sportba áramló közel-keleti pénzeknek köszönhetően. A pályán kívüli 1,08 milliárd dolláros összeg – a sportolók támogatásaiból, fellépéseiből, licencekből és emléktárgyakból származó bevételekből, valamint egyéb üzleti tevékenységekből – szintén új csúcsot jelent, megelőzve a 2022-es 1,06 milliárd dollárt.

Amerikai dominancia, de a topon az európai foci

A rekordmagas belépési küszöb ellenére 11 új szereplő is van a listán, és vannak még hatan, akik egy vagy több év kihagyás után tértek vissza.

Az NBA, azaz a kosárlabda adja a legtöbb játékos a sportágak közül (15), de még figyelemre méltóbb a golfozók ugrásszerű növekedése, akik közül egy tucatnyian szerepelnek az első 50 között, négyszer annyian, mint tavaly. Ez elsősorban a Szaúd-Arábia által horrorpénzekkel szponzorált LIV ligának köszönhető.  

Összesen 8 sportág képviselteti magát a listán, 15 kosárlabdázó, 12 golfozó és 10 futballista (belőlük hárman vannak a lista legelején). A legfiatalabb szereplő 22 éves, Erling Haaland, a Manchester City csatára, a legidősebb 52 évvel Phil Mickelson golfozó. Összesen 33 amerikai van a listán, ezzel messze nyerik a „nemzetek versenyét”, utánuk 3 brit, 2 spanyol, a többi ország pedig mind egy-egy sportolóval van jelen (összesen 15 ország ad játékost a listára).

Van, aki milliárdos akar lenni

A Forbes 33 éve adja ki ezt a listáját, még soha nem volt olyan, hogy 8-an is 100 millió dolláros kereset felett kerültek volna be a rangsorba. Pályán a legkevesebbet, 125 ezer dollárt, a tavaly szeptemberben visszavonuló Federer keresett, de ő a különböző szponzoroktól összesen 95 millió dollárt kasszírozott.

Russell Westbrook 12 havi összteljesítménye 82,1 millió dollár volt. A Los Angeles Clippers irányítója befejezi NBA-karrierjét, miközben fáradhatatlanul dolgozik üzleti birodalmának felépítésén. A Forbes most 375 millió dollárra becsüli a nettó vagyonát. „Milliárdos akarok lenni. Inkább előbb, mint utóbb” – nyilatkozta az amerikai Forbesnak.

The post Soha nem volt ekkora üzlet élsportolónak lenni: íme, ők keresnek a világon a legjobban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés