:

Egyre több az új orosz cég Magyarországon – és van köztük politikai vagy titkosszolgálati hátterű is

Megélénkült az oroszok üzleti aktivitása hazánkban, mióta kitört a háború. Legtöbbjük a vagyont menti csak, de több esetben is titkosszolgálati és politikai körökbe vezetnek a szálak.

A Szabad Európa írása szerint március végén 674 olyan gazdasági társaság működött Magyarországon, amelyek teljesen vagy részben orosz tulajdonban voltak. Ezek közül 97-et alapítottak az után, hogy Oroszország megindította háborúját Ukrajna ellen.

Bár az oroszok üzleti érdeklődése Magyarország iránt nagy, a lap forrásai szerint az ország nem bír kiemelt szereppel az oroszok számára.

Németország, Olaszország, Franciaország vagy akár Csehország és a balti államok is vonzóbb célpontok lehetnek – írják. Európán kívül népszerű Törökország, Izrael vagy akár Örményország is.

A háború kitörése óta Magyarországon alapított orosz cégek mintegy egyharmada kereskedelemmel foglalkozik.

Több ebből Videó: kétmilliárdért bárki viheti Rubik Ernő luxusvilláját belső medencével, saját mozival Soha nem volt ekkora üzlet élsportolónak lenni: íme, ők keresnek a világon a legjobban

A Szabad Európa legalább négy olyan céget talált, ahol a szálak titkosszolgálati és politikai körökbe vezetnek:

ITK Systems

Az ukrajnai háború megindítása után két hónappal jelent meg Magyarországon. A magyar cégjegyzék szerint számítógépek nagykereskedelmével foglalkozik, valójában azonban sokkal izgalmasabb dologban utaznak: az ITK Systems informatikai titkosításokat fejleszt, ehhez pedig engedélye is van az orosz titkosszolgálattól, az FSZB-től.

Tavaly bevételük Oroszországban 344 millió rubelre (mintegy 1,5 milliárd forintra), az előző év kilencszeresére nőtt.

A cég tulajdonosa, Abramov Timur Alekszandrovics a lap forrásai szerint „nyilvánvalóan titkosszolgálati ember, üzleti tevékenységének minden pontja ellenőrzött területhez kapcsolódik vagy közvetlen titkosszolgálati megbízást teljesít”.

DGK Navigation Kft. 

2022 novemberében alapította a moszkvai illetőségű Dmitrij Danilcev. A cég hivatalosan természettudományi műszaki kutatás-fejlesztéssel foglalkozik.

A tulajdonos azonban Oroszországban is aktív, Gyronav nevű cégével a drónok működéséhez elengedhetetlen precíziós giroszkópokat és navigációs rendszereket fejleszt és gyárt.

A haditechnikai iparban dolgozó forrás szerint „ami orosz és drón, az nem lehet civil”,

a Gyronav tevékenységére tehát bizonyos mélységben rálátásuk kell hogy legyen a hivatalos orosz szerveknek. A cég jó eséllyel a szolgálatoktól kap megrendeléseket, vagy eleve „szerződéses kötelezettséggel rendelkezik”.

IRIAS Hungary

A szeptemberben bejegyzett cég a hasonló nevű orosz szervezet leányvállalata. Számos tevékenységi köre van, köztük társadalomtudományi kutatás, munkaközvetítés vagy hírügynökségi tevékenység.

A magyar fióktelep képviselője és az anyavállalat főigazgatója Alekszandr Ivanovics Ageev nukleáris szakértő, aki támogatja az Ukrajna ellen indított háborút, és a szovjet tapasztalatokat hasznosítaná az Oroszország elleni szankciók megkerülésére.

Ageev évek óta egyengeti a Paks II.-beruházás útját Magyarországon, egyes információk szerint mostani felbukkanása egy oktatási bázis megszervezésére kapott megbízással lehet kapcsolatos.

Monblan-D Kft.

Bár csak két hónapig volt aktív (2023 februárja és áprilisa között), említésre méltó az ingatlannal foglalkozó Monblan-D Kft.

Tulajdonosa Dmitrij Kononenko orosz politikus, aki 2011 és 2016 között országgyűlési képviselő volt Oroszországban a kommunista párt színeiben. 2016-ban kikerült az állami Dumából, ám a következő négy évben a moszkvai Dumának volt a tagja az építésügyi, lakhatási és energetikai bizottság tagjaként.

Kononenko nemcsak politikusként, de üzletemberként is ingatlanban utazik Oroszországban. Egyikben üzlettársa volt Gennagyij Andrejevics Zjuganov, az oroszországi kommunista párt vezetője, aki jelenleg is képviselő a Dumában. A legtöbb orosz képviselőhöz hasonlóan Kononenko és Zjuganov is ukrán szankciós listán szerepel.

The post Egyre több az új orosz cég Magyarországon – és van köztük politikai vagy titkosszolgálati hátterű is appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés