:

Zsarolják a Molt? Új szinten a magyar-ukrán konfliktus

Zsarolják a Molt? Új szinten a magyar-ukrán konfliktus

A Mol vezetői és az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető Ukrtransnafta vállalat között élesedett ki a konfliktus. A magyar olajcég szerint zsarolják őket az ukránok.

Ukrajna két lépcsőben emelni akarja a Magyarországra érkező orosz olaj tranzitdíját, a Mol eddig folyamatosan tárgyalt az Ukrtransnaftával, de ezután nem kíván közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel – írja az Index.

Zsarolják a Molt?

Május 15-én az ukrán cég vezérigazgatója, Volodimir Tsependa egy orosz nyelvű feljegyzést küldött a Molnak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják és a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére.

Több ebből Ebben ennyi volt, térdre rogyott a forint Szijjártó bejelentése után Kiderült, ki adja itthon a legpontosabb gazdasági előrejelzéseket

A lap szerint az ukrán vezérigazgató Brüsszelből, Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapta, „ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a Barátságon a kőolajszállítást Magyarország felé”.

A „zsarolás” miatt a Mol nem kíván közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel.

A horvátok is ráemeltek

Fontos megjegyezni, hogy a működőképes Barátság kőolajvezeték a bevételek miatt nagyon fontos mind az ukránoknak, mind pedig az oroszoknak. Amikor a vezeték melletti egyik transzformátorállomást találat érte, az ukránok azonnal kijavították. Kijev tranzitdíjat számláz ki, Moszkvának pedig a költségvetési bevételek bezuhanása miatt fontos, hogy tudjon szállítani Európába. Az energiapiaci helyzetet persze nem csak az ukránok használják ki. Tavaly decemberben a horvátok akarták megemelni drasztikusan a felértékelődő Adria-vezeték tranzitdíját, a Mol akkor az EU közbenjárását kérte az ügyben.

A magyar-ukrán kapcsolatok mélyponton, ez bizonyosan nem segíti a megegyezést, de hosszú távon mindenki abban érdekelt, hogy a Barátság zavartalanul működjön: Kijev és Budapest mellett még Moszkva is.

Ha az Index értesülései helytállóak, új elem, hogy a Barátság vezetéket amúgy védő ukránok a szállításért cserébe már egyéb lépéseket is ki akarnak csikarni, máskülönben emelik a tranzitdíjat. Eddig került nyilvánosságra ilyen.

Nagyon függünk az orosz energiahordozóktól

A hétvégén arról írt a Pentagonból kiszivárgott iratok alapján a Washington Post, hogy Zelenszkij egy alkalommal – ingerülten – arra is javaslatot tett februárban, hogy fel kellene robbantani a Barátság-kőolajvezetéket.

Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság vezető szakértője szerint a történtek erős tanulsággal szolgálnak Magyarország számára: nagyon erősen függ a magyar ipar a Barátság kőolajvezetéktől, vagyis az oroszoktól, az energiamixet minél hamarabb diverzifikálni kellene.

Üzlet Zsiborás Gergő 3 perc olvasás
Van-e garancia arra, hogy nem éri támadás a Magyarország szempontjából kiemelten fontos kőolajvezetéket?
Pénz Forbes 2 perc olvasás
Zsarolják a Molt? Új szinten a magyar-ukrán konfliktus

Szakértők szerint szerint Magyarország le tudna válni az orosz energiahordozókról, ehhez vannak belső erőforrásaink és az EU is támogatná ezt a törekvést. Az olaj esetében az EU inkább szabadulna az orosz függéstől, és ezt nagyrészt mára el is érte, Magyarország kitettsége azonban csak még jobban nőtt Moszkva irányába.

The post Zsarolják a Molt? Új szinten a magyar-ukrán konfliktus appeared first on Forbes.hu.