:
Breaking News

A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyára is Magyarországra jöhet

Úgy tűnik, hogy a Volkswagen-konszernt is kiszolgáló kínai Sunwoda hazánkba hozhatja létre európai bázisát, vagyis újabb hatalmas gyár épülhet majd Magyarországon.

Kínai lapokra és a szaksajtóban megjelent hírek alapján arról ír a a kormányközeli Vg.hu, hogy a kínai akkumulátorgyártó óriás aktívan dolgozik azon, hogy Európában is hídfőállást építsen, a helyszín pedig Magyarország. Azt egyelőre nem tudni, hogy hol épülhet fel pontosan az újabb gyár.

A Sunwoda és a leánycégével nálunk már jelenlévő dél-koreai SK anyacége partnerségre lépett, ezzel párhuzamosan jelezték a kínaiak, hogy ők is Magyarországon terjeszkednének. A Sunwoda jelenleg a globálisan a 9. legnagyobb szereplője az iparágnak. Kínában és Indiában rendelkezett eddig gyártókapacitással, a magyar lesz az első európai egység, de fióktelepei már vannak az EU-ban és Amerikában is.

Kína, Kína és Kína

A magyar kormány eddig nem adott róla tájékoztatást, hogy a Sunwoda terjeszkedése napirenden lenne, a Vg.hu-nak sem válaszoltak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a héten több Magyarországra hozott, kínai beruházást bejelentett, és az is kiderült, hogy a debreceni CATL akkumulátorgyára mellé egy másik kínai szereplő is érkezik majd, külön a BMW kérésére.

Az akkumulátorgyárak építése és működése komoly környezeti terheléssel jár, és az áram árát is megemelhetik az országba települő kapacitások.

The post A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyára is Magyarországra jöhet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés