:

A ChatGPT hazugsága miatt került bajba több diák

A ChatGPT hazugsága miatt került bajba több diák

Fél csoportját megbuktatta a Texas A&M University egyik oktatója, miután a ChatGPT hamisan azt állította, ő írta az érintettek beadandóit – írja az Insider. Emiatt a hallgatók nem kapják meg időben diplomájukat.

Dr. Jared Mumm hétfőn értesítette végzős diákjait e-mailben, hogy három utolsó esszéfeladatukat betáplálta az OpenAI világhírű mesterséges intelligenciájába. Az üzenetet a Redditen osztották meg.

A professzor célja az volt, hogy kiderítse, a ChatGPT-vel íratták-e a dolgozatokat. A feladatokat két különböző alkalommal is bemásolta a felületre, megkérdezve az MI-t, hogy ő szerezte-e az esszéket. Amennyiben a ChatGPT magáénak mondta a beadandót, a hallgató 0-s osztályzatot kapott.

Ennek következtében az egyetem most a legtöbb diáknak nem adja ki a diplomáját.

Mumm felajánlotta a csoportnak, hogy a bukás elkerülése érdekében újra megcsinálhatják a feladatot.

Tom Werner / Getty Images

A történettel a probléma az, hogy a ChatGPT nem alkalmas az ilyen típusú ellenőrzésre – igaz, vannak más mesterséges intelligenciák, amelyek megfelelnek erre a célra. Nem egy példa ismert, amikor a ChatGPT létrejötte előttről származó írásokat ítélt a sajátjának.

Mummnak utóbb több hallgató időbélyegzővel ellátott Google Dokumentumokkal próbálta igazolni, hogy nem használt MI-t. Az oktató figyelmen kívül hagyta a bizonyítékokat. Egy diákot végül felmentettek, kettő viszont elismerte, hogy a szemeszter során korábban valóban használta a ChatGPT-t.

A Texas A&M University szerint vizsgálják az esetet, ám egyetlen hallgató sem bukott meg az adott tárgyból, és az egyetem elvégzésétől sem tiltották el őket. Mumm most diákjaival együtt próbálja megállapítani, hogy kik és milyen mértékben éltek igazából a mesterséges intelligenciával, az ügy lezárásáig ugyanakkor visszatartják a diplomákat.

The post A ChatGPT hazugsága miatt került bajba több diák first appeared on 24.hu.