:

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani!

Sajnos a kávégépet takarítani kell, még akkor is, ha kapszulás. Ha hirtelen keserű lesz a kávé, ha elvesztette a gyümölcsös ízeket, ha nehezen folyik le, ha zavaros, zaccos az ital, ez mind azt jelenti, hogy nem úszunk meg egy jó kis pucolást.

A jó hír, hogy mire végzünk vele, sokkal jobb ízű lesz a kávé! Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek elárulják, hogyan takarítsuk ki a gépet, hogy sokáig főzhessük vele kedvenc reggeli italunkat.

A kávégép koszolódását jellemzően két dolog okozhatja

– Egyrészt a vízkő, ezért javasoljuk mindig, hogy ha lehet, ne csapvizet használjunk! Egy egyszerű szűrőkancsó óriási ízbeli változásokat tud okozni, nem csak a kávéban, de a teában, leveseknél is egyaránt. Másrészt a kapszulából és a kávéból kioldódó dolgok. A kávé olaj hajlamos feltapadni, és idővel beavasodni – ettől lesz keserű az italunk -, és óhatatlanul mindig maradni fog egy kis zacc a gépben, ami letapadhat – kezdte Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

Szerencsére mindkét problémát azonos módon lehet orvosolni

– Át kell mosni a kávéfőzőt minden kávé után, és legalább havonta egyszer (vagy amikor látványosan érződik/rosszabb lesz a kávé) valamilyen tisztítószerrel is. Nagyon fontos, hogy minden kávékészítés előtt és után egy kis vizet “üresen” azaz kapszula nélkül átküldjünk a gépen. A kávé után közvetlen a kicsorgó víz eleje zavaros, zaccos lesz, ha ez nincs kitisztítva, ez mind a következő kávéba menne (és nyilván nem tenne jót a kávé ízének). Készítés előtt azért érdemes ugyanígy egy kis vizet átengedni, hogy felmelegedjen a rendszer, és az esetleg még benne maradt szennyeződések kijöjjenek – részletezte Juhász Bálint.

– Ezzel együtt érdemes legalább havonta (vagy ha sok kávét iszunk, hetente) vízkőteleníteni is. Minden gyártónak van saját maga által ajánlott és jónak tartott tisztító folyadék/tablettás megoldása, ami segít a gondon. Azonban ha nincs kéznél ilyen (vagy csak nem szeretnénk hosszú távon még egyszer elkölteni a gép árát), a legegyszerűbb patikai vagy közértben kapható kristályos citromsav (50 g-os zacskóban porként árulják) is megteszi, (ugyanis forró vízben feloldva nagyszerűen oldja a zsíros letapadt szennyeződéseket és a vízkövet is). Egyszerűen szórjunk két csapott kiskanálnyi citromsavat a gép tartályába, töltsük tele vízzel a tartályt, majd mossuk át vele a gépet, amíg kifogy a tartály. Ha teljesen kifogyott, mossuk el a víztartályt, majd egy teli víztartállyal (most már citromsav nélkül) mossuk át újra a gépet (nyomogassuk addig a gombot, amíg kiürül a víztartály) – mondta Lonkai Márton.

A folyamat végén jutalmazzuk magunkat egy kávéval, ami minden bizonnyal sokkal, de sokkal finomabb lesz, mint a takarítás előtti. Ha ezt havonta elvégezzük, azzal nem csak a kávénk lesz mindig finom, de a gépünket is védjük, hogy hosszú ideig dolgozzon nekünk!

További információ: https://steamhouse.hu/

 

The post A kapszulás kávéfőzőt is kell takarítani! appeared first on BellaCafe.hu.