:

Vicsápi Natália: „A tudatos kapcsolatban nincsenek konfliktusok”

Vicsápi Natália: „A tudatos kapcsolatban nincsenek konfliktusok”

Hogyan erősíthetjük az elkötelezettségünket a párunk iránt? Vicsápi Natália, önismereti tanító, változás nagykövet, a Nati Method alapítója elárulja: először is tudatosítanunk kell azt, hogy valamiért úgy döntöttünk, a másikkal együtt szeretnénk élni.

A szakember úgy véli, hogy a párkapcsolat, a házasság nagyon izgalmas játék, egy tükör, ugyanis a másiktól nagyon sokat tudunk tanulni, és még jobban megismerhetjük önmagunkat. A szakértő azt is elárulja, miért fontos, hogy a játszmák eltűnjenek az életünkből, és hogyan javíthatunk a kapcsolatunkon.

A tudatosság nagykövet azt tanácsolja, hogyha már kiválasztottuk a párunkat, akkor tegyük fel azokat a kérdéseket, miért pont őt választottuk?! Mi az, amire minket tanít? Mi az, amiben minket kiteljesít?

– Nagyon érdekes jelenség az, amikor a párok eljönnek párkapcsolati konzultációra, és azt kérem tőlük, hogy írják fel a párjuk rossz tulajdonságát, akkor egy hosszú listát jegyeznek fel. Azonban amikor a jó képességeket kell összegezni, akkor legfeljebb három készséget tudnak összeszedni. Azt tanácsolom, hogy vegyük le azt a szemüveget, hogy mindig a kritikán keresztül értékeljük a másikat, és kezdjük el abból a szemszögből megnézni a másik embert, hogy mi az, amit szeretünk benne?! Mi az, ami számunkra értékes benne? Mi az, amiért hálásak tudunk lenni minden nap érte? Ha velünk van, és kitart mellettünk, akkor kezdjünk el ezért hálásnak lenni! Ha a hálát a behozzuk az életünkbe, és képesek vagyunk betenni a hálát a kapcsolatunkba is, akkor ez az elkötelezettséget erősíti. Lehet gyakran cserélni a partnert vagy többször elválni, a lényeg mindig ugyanaz marad: hogy mindig ugyanolyat találunk, ugyanazokat a hibákat követjük el. Csöbörből vödörbe kerülünk, amíg az önismeret útján nem indulunk el, addig csak azt kaphatjuk vissza, amit adunk. Tehát amilyen energiával éljük az életünket, ugyanaz az energia áramlik vissza velünk szembe. Hogyha megnézzük, hogy mindegyik kapcsolat ugyanúgy végződött, mind ugyanazt tette, csak más technikával. Tehát nem váltogatni kell a partnerünket, hanem elgondolkodni azon, ami nem tetszik nekünk a partnerünkben, ami miatt, ha lecserélnénk, tegyük fel azt a kérdést, hogy mi hogy tesszük ugyanazt? – kezdte Vicsápi Natália, a Nati Method megalapítója.

– Amikor a játszmák eltűnnek a párkapcsolatból, mert elindulunk az önismeret és a tudatosság útján, akkor ezzel az elkötelezettség erősödik. Amikor tudatos emberként szabadon élünk egy párkapcsolatban, nincs felénk elvárás, az egy olyan fantasztikus érzés! Az az igazi elkötelezettség, amikor tudjuk, hogy jó helyen vagyunk, jó partner mellett! Ráadásul még élvezzük is! Ha jön a kísértés, akkor erősen ellen tudunk állni, mert nem cserélnénk le senkire sem. Tudom, milyen csodálatos érzés ez, én így élem az életemet.

A szakember az alábbiakban azt részletezi, hogyan jöhetünk rá, hogy a konfliktusok nem problémák, hanem megoldásra váró feladatok, amelyek előre is vihetik a kapcsolatot?!

– A tudatos kapcsolatban nincsenek konfliktusok. Mindig vannak az élettől kihívások, de tartós, erős és tudatos párkapcsolatban élő párok mindig sokkal könnyebben állnak bármilyen kihívás elé. Addig, amíg nem vagyunk azon a tudatosság szinten, ahol már ezek a kihívások is eltűnnek, addig igenis a sors görgeti elénk a kihívásokat és a próbatételeket, hogy vajon ezeket is képesek vagyunk-e közösen megoldani, és ezeket is kibírja-e a kapcsolatunk?! Azt jelenti, hogy jóban-rosszban képesek vagyunk kéz a kézben mindig őszintén megbeszélni a dolgokat, és megoldást találni a kihívásokra. Így egy idő után a kihívások eltűnnek a kapcsolatból. Addig vannak kihívások az életünkben, amíg nem állunk stabil talajon, amíg nem vagyunk biztosak abban a kapcsolatban – mondta az önismeret tanító.


Hogyan vágjanak bele a fiatalok a házasságba?

– Nincs olyan recept, hogy a házasságba bizonyos játékszabályok alapján kellene belemenni. Maga a kapcsolat egy hihetetlen jó része az önismeretnek. Én azt mondom, hogy bátran vágjanak bele a kapcsolatba a fiatalok! De tisztában kell lenni azzal, hogy a másik a tükrünk lesz, a társunk kiveri a biztosítékunkat. Sokan a fiatalok közül nem mernek belemenni a házasságba, mégpedig azért nem, mert a szüleik nem tíz centivel a föld fölött, nagy boldogságban és szerelemben élik az életüket, hanem mindig azt látták, hogy a pénz miatt veszekedtek, egymás meg akarták változtatni, vagy netán szenvedtek egymás mellett. Ezért jelenti ki főleg a mai korosztály, hogy a papír nem jelent semmit. Én azt mondom, hogy úgy házasodjanak meg a fiatalok, hogy legyenek tisztában önmagukkal, és azzal, hogy mi az, amit hozunk generációsan, tehát hogy éltek a szüleink korábban. Ne arra összpontosítsunk, hogy miért nem olyan házasságot szeretnénk, hanem pontosan azt fogalmazzuk meg, milyet szeretnénk. Állítsuk össze az értékeinket! Nagyon érdekes pillanat, amikor a párkapcsolati elvonuláson éppen az a feladat, hogy a házasságban élő pároknak le kell írniuk, milyen értékekkel rendelkezik a társuk. Amikor meghallgatják egymást, csodálatos látvány az, hogy több tíz éve élő párok soha nem merték elmondani egymásnak. Ez a feladat nem megy sírás nélkül. A kérdések során megfogalmazzák azt is, amit szeretnének, és leírják, hogy házasságon, családon belül ki mit fog megtenni, mit vállalnak be. Amikor annak a családi alkotmánynak megvan a szövegezése, mind a kettő aláírja, hivatalosabbá válik, és igyekeznek betartani. Úgy vélem, hogy így kellene kezdeni a fiataloknak a házasságot, hogy átbeszélik az értékeiket, őszintén elmondják egymásnak, mit szeretnének. Amikor az az alkotmány megszületik a két ember között, és képesek betartani őszintén, akkor nyugodtan és bátran belevághatnak a házasságba, ugyanis tudatosan rakták le az alapokat!

The post Vicsápi Natália: „A tudatos kapcsolatban nincsenek konfliktusok” appeared first on BellaCafe.hu.