:

Miért éppen Liverpool? A város, amely nem csak a Beatlesről szól

Miért éppen Liverpool? A város, amely nem csak a Beatlesről szól

Az elmúlt héten az Eurovíziós Dalfesztivál idei döntőjétől volt hangos Liverpool – szó szerint és átvitt értelemben is. Bár az észak-nyugat-angliai kikötőváros valóban a zene egyik fővárosa, nem csak ezen a hétvégén volt érdemes ellátogatni ide. Pezsgő kulturális élet, a falakból áradó történelem, és persze foci. A teljesség igénye nélkül mutatjuk, miért olyan jó feltenni Liverpoolt a bakancslistánkra.

A 2022-es dalfesztivált bár Ukrajna nyerte, a háborús helyzet miatt egyértelműen nem tudták megtartani idén a rendezvényt. Ezért vehette át a megrendezés lehetőségét a tavaly második helyen végzett Egyesült Királyság. A kikötő mellett elhelyezkedő Liverpool Arenában 11 ezren láthatták élőben az elődöntőket és a döntőt. Sőt, a város szinte minden pontján felbukkantak az elmúlt napokban és hetekben eurovíziós installációk.

Ukrán művészekkel működtek együtt a szervezők, hogy megidézzék az országot vagy felhívják a figyelmet az orosz támadás nyomán kialakult helyzetre. Egyes helyi szobrok körül homokzsákokból összeállított installációt emeltek, emlékeztetve, hogyan védik most is kulturális értékeiket az ukránok a támadásoktól.

Több ebből Miért éppen Liverpool? A város, amely nem csak a Beatlesről szól Mesterséges intelligencia: az orvos szerepét sosem helyettesítheti, a látását annál inkább

Tizenkét helyszínen áll egy-egy hatalmas felfújt Szolovejko, vagyis csalogány. Ukrajna nemzeti madara a boldogság és a zene jelképe: Liverpoolban most Ukrajna 12 térségét személyesíti meg.

De nem kell ahhoz dalfesztivál, hogy látnivalók megszámlálhatatlan sorát kínálja ez az utánozhatatlan hangulatú város. Legyen szó akár csak egy hétvégéről, vagy akár egy egész hétről, biztosan nem fogunk itt unatkozni.

Zene, zene, zene

Kezdjük a legkézenfekvőbbel. Aki a brit zenetörténetben akar elmerülni, annak kétségkívül Liverpool kínálja erre az egyik legjobb lehetőséget. Innen indult a The Beatles története, itt született a brit popzene.

A környéken felnőtt Fab Four, vagyis Paul McCartney, John Lennon, Ringo Starr és George Harrison örökre megváltoztatták a zene világát, amikor az 1960-es években berobbantak. Legelső fellépéseiket természetesen Liverpoolban tartották. 1961 és 1963 között csaknem 300 alkalommal léptek fel a Matthew Streeten lévő ikonikus Cavern Clubban – mielőtt túl népszerűvé váltak volna a kis helyhez.

Bár az eredeti klub már nem létezik, közelében kialakítottak egy új Cavern Clubot, amely tele van Beatles-relikviákkal, emlékekkel és fotókkal. A Cavern-negyed egyik legnépszerűbb helye, minden nap élőzenével várja a turistákat és a helyieket.

A világhírű Albert Dock Fotó: Megan Ra

Az Albert Dockban lévő The Beatles Story múzeumot nem csak a rajongóknak ajánlott legalább egyszer megnézni. A kiállítás természetesen interaktív, tele van zenével, történelemmel, archív felvételekkel. Képes teljesen elvarázsolni bárkit, aki egy kicsit is érdeklődik az egykori zenekar iránt, vagy csak a körülöttük kialakult őrületre kíváncsi. Figyelem, a városban több Beatles-múzeum is működik!

De ne legyünk igazságtalanok, Liverpool számos más zenét is kitermelt magából. Innen indult a Frankie Goes To Hollywood, Elvis Costello, a Flock of Seagulls, a The Wombats és az Attomic Kitten is.

Liverpool tartja a világ legtöbb, ranglistán első helyen végzett dal rekordját 56 slágerrel, az UNESCO 2015-ben adományozta a városnak a zene fővárosa címet (Veszprém is megkapta egyébként, 2019-ben).

Aki inkább a jelen zenéjének világában akarna elmerülni, az a Baltic Triangle, vagyis a Balti Háromszög felé vegye az irányt. Az Albert Docktól egy köpésre lévő történelmi városközpont éjszakai szórakozóhelyek, pubok, galériák, hangstúdiók és irodák, pop-up éttermek egyvelege.

Történelem mindenütt

A liverpooliak – vagy ahogy angolul hívják őket, Liverpudlians vagy scousers – mind nagyon büszkék a városukra és a világtörténelemben játszott szerepére. Mint az egyik legjelentősebb brit kikötőváros, fontos kereskedelmi csomópont és olvasztótégely volt, amit a mai napig őriz az itt élők vendégszeretete, sokszínűsége.

A várost hajdanán állítólag „lifer poolként”, vagyis sáros tóként, sáros vízként említették, mivel a Mersey folyó árapály-területe mellett fekszik, ebből formálódott ki a Liverpool név. Ha szerencsénk van és gépünk a folyótorkolat felől kanyarodva érkezik a John Lennon Nemzetközi Reptérre, épp efölött az árapály terület fölött ereszkedhetünk le a kifutópályára.

A város mai területén egykoron számos viking település terült el, ezért úgy tartják, hogy a Wirral-félszigeten ma élők felének viking vér csörgedezik az ereiben.

Lokációjának és kikötőjének köszönhetően hamar fontos kereskedelmi központtá vált Liverpool. A középkorban még Írország volt a fő kereskedelmi partnere, ahonnan bőrt és irhát importáltak, oda pedig vasat, sót és gyapjút exportáltak. A 16-17. században kezdte meg rohamos növekedését, kétszáz év alatt kétezerről 77 ezerre nőtt lakosainak száma. Tömegével érkeztek ide az írek, walesiek, majd skandinávok és hollandok: a lakosság nagy része már nem tősgyökeres liverpooli volt.

Régi és új a part mentén – nem mindenkinek tetszik Fotó: Atanas Paskalev

A kikötő a rabszolgakereskedelemben is nagy szerepet játszott. A feljegyzések szerint a 18. század végéig Európába került rabszolgák kétharmada Liverpoolon keresztül érkezett a kontinensre.

Liverpool kínai negyedének történelme is több száz évre nyúlik vissza Shanghaj és Liverpool gazdasági kapcsolatai révén. Itt él a kontinens legrégibb kínai közössége, a hivatalos statisztikák szerint mintegy tízezren. A negyed bejáratánál található különleges boltív Shanghaj ajándéka volt 2000-ben.

A többek között sárkányok százaival és két oroszlánnal is díszített szerkezet apró darabjaira szedve szállították hajón Nagy-Britanniába, ahol aprólékos munkával újra összerakták. Érdemes rá vetni egy pillantást.

A 19. században vált Liverpool a Föld egyik leggazdagabb városává a világ legnagyobb és legfejlettebb kikötőjének köszönhetően: összeköttetésben állt a világ minden pontjával.

Az első világháborúban is kulcsszerepet játszott emiatt, ezért a másodikban heves bombázások érték. A Canada Dock volt Nagy-Britannia legtöbbet bombázott régiója, a város hatalmas részei vesztek oda a harcokban.

Elveszített cím

A történelem nyomait számos épület és múzeum őrzi. Érdemes meglátogatni a rabszolgamúzeumot (International Slavery Museum), a tengerészeti múzeumot (Merseyside Maritime Museum).

Ha már itt tartunk: London után Liverpool büszkélkedhet a legtöbb múzeummal és művészeti galériával.

Legyen szó fociról – lesz majd itt is mindjárt – a manchesteri vasút történetéről, régi korok és a jelen képzőművészetéről, minden témában meglátogathatunk egy állandó kiállítást vagy gyűjteményt. Még ha egymáshoz közel is helyezkednek el, érdemes külön napokra tervezni velük, önállóan is nagy falatot jelenthet a George’s World Múzeum, a Tate Liverpool vagy a Walker Art Gallery.

A világhírű történelmi kereskedelmi kikötőt 2004-ben vette fel az UNESCO a világörökségi helyszínek közé a Brit Birodalom idején betöltött meghatározó kereskedelmi szerepe és lenyűgöző építészeti megoldásai miatt.

2021-ben azonban elvesztette ezt a státuszát a városrész arculatában és látképében visszafordíthatatlan károkat okozó beruházások, például a Liverpool Waters nevű fejlesztési projekt miatt.

A város különleges lényei

Liverpool szimbolikus állata több mint 800 éve a Liver bird, vagyis Liver madár. Ez a mitikus lény a kormoránhoz hasonló nagymadár, a város hivatalos címerén, a Liverpool F.C. címerén és nem utolsó sorban a város legikonikusabb épülete, a Royal Liver Building tetején is látható – az épület a 20. század elején épített „három grácia” egyike a folyóparton, ezek fogadják a kikötőbe érkező hajókat.

Két harangtornya tetején fészkel egy-egy 5,5 méter magas madár, Bertie és Bella: egyikük a város nyugalmát őrzi, a másik a tenger felé fordulva segíti a hazatérő matrózokat.

Bertie és Bella egymásnak hátat fordítva végzi a feladatát a Royal Liver Building tetején Fotó: Neil Martin

A városban sétálva időről időre felbukkannak a lambananák, ezek a különös, meghatározhatatlan formájú szobrok. Az első példány a Superlambanana: az 5,2 méter magas és 8 tonnás élénksárga figura a John Moores Egyetem könyvtára előtt áll és Taro Chiezo japán művész tíz centiméteres eredetije alapján készítették helyi művészek 1998-ban egy művészeti kiállításra. Egyrészt a géntechnológia veszélyeire kívántak reflektálni a furcsa alakkal, másrészt a liverpooli kikötő történelme előtt hajtottak fejet. Hiszen a lambanana a birka és a banán angol szavak összetétele, utalva a kikötő hajdan volt leggyakoribb csereáruira, a banánra és a gyapjúra.

És hogy miért szaporodtak el ennyire a lambananák? Amikor 2008-ban Liverpool volt Európa kulturális fővárosa, 125 kisebb replikát helyeztek el városszerte legváltozatosabb színekben és dekorációval. Azóta is folyamatosan frissülnek és aktualizálódnak a lambananák, reagálva a közéleti és politikai eseményekre.

A megosztott város: vörösök és kékek

Ha liverpooli vagy, születéseddel válsz fociszurkolóvá. A családi örökséged része, hogy a vörösöknek vagy a kékeknek, vagyis a Liverpoolnak vagy az Evertonnak szurkolsz. Nem választasz, viszed tovább a hagyományokat.

A Liverpol F.C. az angol futball történetének legsikeresebb csapata, többek között 19 bajnoki címet, 8 angol kupát, kilenc Ligakupát nyert. A nemzetközi versenyeken a klub hat Európa-kupát, három UEFA-kupát, négy UEFA-szuperkupát és egy FIFA-klubvilágbajnokságot nyert.

Szurkolók Liverpool utcáin Fotó: Shaun Donnelly

Ez a világ egyik legértékesebb és legszélesebb körben támogatott klubja, otthona a liverpooli Anfield Stadion. Legfőbb riválisa persze a szintén liverpooli Everton FC, egymás közötti rangadójuk a Merseyside Derby, amely minden évben lázban tartja a várost.

The post Miért éppen Liverpool? A város, amely nem csak a Beatlesről szól appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés