:
Breaking News

Havadtőy Sámuel: Minél több ajtót szeretnék kinyitni még

Havadtőy Sámuel: Minél több ajtót szeretnék kinyitni még

Ma is rácsodálkozom, hogy a kis magyar Samu hová jutott – mondta Havadtőy Sámuel a vele készült interjúban, ami a friss Forbes Life-ban jelent meg.

Forbes: Tele van kincsekkel a háza, a szobákat nem csak a saját festményei díszítik, hanem Andy Warhol, Keith Haring alkotások is fel-felbukkannak, a mosdóban pedig John Lennon kézírásával jegyzett Beatles-aranylemezek csillognak. Kamerákat viszont nem látok sehol. Nem félti a műtárgyait?
Havadtőy Sámuel: A kamerák nem látható helyen vannak, komoly biztonsági rendszerem van, de végülis elvitelre vannak a képeim, csak jó, ha fizetnek is értük. Nem féltem őket, ha ellopják valamelyiket, festek újat. Én mindenkiben megbízom, az új találkozások új ajtók. Vállalom a rizikót.

Forbes: Ha most vásárolunk öntől egy képet, az jó befektetésnek számít?

Havadtőy Sámuel: Nagyképűség lenne azt mondanom, hogy igen, de igen. Ha valakinek megtetszik egy képem, azért hálás vagyok, mert akkor valamilyen szinten kapcsolódik a művészetemhez, és értékeli is. Én csak nagyon ritkán veszek képet befektetési céllal, inkább cserélni szoktam más művészekkel. Keith Haringgel és George Condóval sokat bizniszeltünk így.

Forbes: Amikor az amerikai álmot élte, a nyüzsgő, hedonista New York-i elit művészvilágban mozgott, egy aranyozott Coca-Colával szimbolizálta életét. Mi lenne most az aktuális jelképe?

Havadtőy Sámuel: Talán egy faszenes vasaló. (Nevet.) Pár héttel ezelőtt fedeztem fel, hogy a két alsó nyílásuk miatt szemből nézve egy jópofa arcra hasonlítanak. Izgat, hogy ezek a minimalista, primitív eszközök mivé fejlődhetnek a művészet által. Magamra emlékeztetnek.

London – Budapest – New York

Havadtőy Sámuel 1952-ben született Londonban, magyar szülők gyerekeként. 1956-ban a család hazatelepült, az édesapja elhagyta őket, a három fivér intézetbe került. A kamasz Sámuel megnézte a Hard days night c. Beatles-filmet, és a fejébe vette, hogy külföldön szeretne érvényesülni. 19 évesen Jugoszlávián keresztül disszidált Angliába, ahol egy francia tábornoknál dolgozott lakájként, majd pincérként.

Egyre több kép kerül 50-100 millió forintba – a műtárgyak inflációja egy gyűjtő szemével

Munkahelyén ismerkedett meg egy New Yorkban élő műtárgykereskedővel, aki elhívta a saját üzletébe dolgozni. Ekkor óriási fordulatot vett Havadtőy élete, besétált tugyanis a stúdióba John Lennon és Yoko Ono, hogy egyiptomi stílusú karosszékeket vásároljanak. Sámuel szoros barátságot kötött a házaspárral, általuk hamar bekerült az amerikai képzőművészeti elitbe. John halála után húsz évig élt együtt Yokóval, minden nap három sakkjátszmát játszottak a Central Parkra néző Dakota-házukban.

Andy Warhol javaslatára kezdett el komolyan foglalkozni a festészettel. Alkotásai mára világhírűek, jelentős gyűjtői köre van szerte a világban. Elismert lakberendező is, többek között Calvin Klein és a marokkói királyi család otthonát álmodta meg.

Keresd a teljes cikket a Forbes Life különszámban!

Már polcokon a friss, vadiúj Forbes Life, a címlapon Alföldi Róberttel (és Rozi kutyával), belül pedig Gazsó Orsolya interjúja Havadtőy Sámuellel. A különszámban írunk még a férfikörökről, az alkoholmentes borokról és a vadvízi SUP-ozásról is.

The post Havadtőy Sámuel: Minél több ajtót szeretnék kinyitni még appeared first on Forbes.hu.