:

Erdogan készül a második fordulóra: „Oroszországnak és Törökországnak szüksége van egymásra”

Erdogan készül a második fordulóra: „Oroszországnak és Törökországnak szüksége van egymásra”

A török választások második fordulója előtt arról beszélt a jelenlegi elnök, hogy Törökországnak és Oroszországnak fenn kell tartania a jó kapcsolatot.

Törökország különleges és egyre szorosabb kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, annak ellenére, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik Ankarára, hogy segítsen megerősíteni a Moszkva elleni nyugati szankciókat – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök a törökországi elnökválasztás második fordulója előtt.

„Nem vagyunk azon a ponton, hogy szankciókat vezessünk be Oroszországgal szemben, ahogyan a Nyugat tette. Nem kötnek minket a Nyugat szankciói – mondta Erdogan a CNN-nek. – Erős állam vagyunk, és jó kapcsolatunk van Oroszországgal.”

„Oroszországnak és Törökországnak minden lehetséges területen szüksége van egymásra”

– tette hozzá.

Erdoğan ostobasága: így vesztett el 10 évet a török gazdaság

Erdogan a török elnökválasztási verseny esélyese, amelynek a második fordulóját május 28-án tartják. Ő és riválisa, Kemal Kilicdaroglu számos külpolitikai kérdésben, köztük a Nyugattal és Oroszországgal folytatott diplomáciában is eltérnek egymástól. Kilicdaroglu azt ígérte, hogy helyrehozza az ország feszült kapcsolatát a Nyugattal.

Erdogan szerint a Nyugatnak inkább az ő példáját kellene követnie.

„A Nyugat megközelítése nem valami kiegyensúlyozott – mondta a CNN-nek. – Sokkal szerencsésebb lenne a kiegyensúlyozott megközelítés egy olyan országgal szemben, mint Oroszország.”

Riválisáról azt mondta, hogy megpróbálja Törökországot leválasztani Oroszországról. Amióta Oroszország 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, Erdogan kulcsfontosságú hatalmi tényezővé vált, és egyensúlyozó szerepet vállalt a két fél között, amelyet széles körben „ukránbarát semlegességként” is emlegetnek.

The post Erdogan készül a második fordulóra: „Oroszországnak és Törökországnak szüksége van egymásra” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés