:

Tűzoltó készülék az asztalon, körülöttem létrák – pedig csak vacsorázni jöttem

Tűzoltó készülék az asztalon, körülöttem létrák – pedig csak vacsorázni jöttem

Ínycsiklandó, illatos, látványos – általában ilyesmivel lehet jellemezni a fine dining fogásait. Mi lenne, ha ehhez hozzáadnánk zenét, hangeffektusokat, mozgóképet, és néhány fogás díszítését saját kezűleg végeznénk el? Akkor már egy multiszenzoros vacsoráról beszélhetünk. Tavaly Orbán is itt járt.

Úgy kezdődik, ahogyan egy kortárs művészeti performansz is indulhatna. Sejtelmesen sötét helyiség, egy elegánsan megterített, végtelennek tűnő hosszúságú asztal, körben régi típusú tévékészülékek, amelyeken végtelenítve megy ugyanaz a műsor. Az asztal két végében egy-egy szétnyitott létra.

Illetve van itt még valami: egy hatalmas piros porral oltó az asztal közepén.

A Secret Bristol Lounge Laboratory (Titkos Bristol Lounge Laboratórium) névre keresztelt multiszenzoros vacsora helyszíne a bécsi Hotel Bristol. Igen, itt szállt meg Orbán Viktor miniszterelnök és kísérete tavaly nyáron, és a kormány csak nagy nehezen árulta el az Átlátszó kérdésére, hogy mennyi közpénzt használtak fel az úthoz. Végül kiderült, hogy Orbánék útja 7,2 millió forintba került, amiből 5,5 millió volt a szállásköltség. De erről most legyen elég ennyi.

Öt érzékre utaznak

Hogy mit is jelent a multiszenzoros vacsora? Legegyszerűbben talán úgy lehetne leírni, hogy a csodásan megkomponált fogások fogyasztása közben és az „üres járatokban” mind az öt érzékünket igyekeznek megmozgatni. Zenével, hangeffektusokkal, tapintással és vetítéssel – körben a tévéken, de magára az asztalra vetített képekkel is, hiszen a fehér abrosz végülis pont olyan, mint egy nagy vetítővászon. Az egyik fogás például egy kisollóval együtt érkezik és nekünk magunknak kell levágni a csírákat és beleszórni az ételbe.

Tonhal, padlizsán, sárgabarack, miso. Fotó: Hotel Bristol

Az esemény alkotói és házigazdái Stephan Zuber, a Bristol Lounge séfje, valamint Robin Treier vizuális művész és médiaelmélet-szakértő. Közös munkájuk tulajdonképpen egy háromórás, nyolcfogásos művészeti alkotás, amelynek része a gasztronómia, a zene, a vizualitás és a mesterséges intelligencia is.

A nyolcfogásos szezonális menü fogásai többek között a fürj consommé, a wagyu steak, a peach melba és a körte Szép Heléna módra.

A modern megvalósításban folyamatosan ott a múlt is. A fogások nagy része visszautal a szálloda éttermének valamelyik régi specialitására vagy híres vendégére, aki itt szállt meg.

„Egy multiszenzoros kollázst készítettünk, amely arra invitál, hogy a gondolataidat és érzékeidet hagyd szabadon vándorolni” – mondta Treier. A vacsoravendégek itt nem szimplán étkező emberek, hanem a produkció résztvevői.

Four Seasons-vezér: Három fontos dolog hiányzik Budapestről – meg a Fehér Lótusz

Nincs két egyforma este

„Minden ötletnek helye volt, nem volt olyan, hogy rossz ötlet. Egymás elképzeléseire alapoztunk, csak együtt sikerülhetett ezt megvalósítani” – mondta a munkafolyamatot firtató kérdésünkre a séf. Stephan Zuber azt is hozzátette, hogy részéről csak egyetlen követelmény volt: a természet feltétlen kapjon helyet az alkotási folyamatban, mert onnan származnak az alapanyagok, amelyekkel dolgozik.

Pezsgős granité. Fotó: Hotel Bristol

Az esemény maga folyamatosan változik, fejlődik, alakul, egyik este sem lesz pont ugyanolyan, mint a másik. „Az egyik legizgalmasabb momentum, amikor egy-egy vacsora végén leülünk a csapattal – egy korsó sör kíséretében –, és átbeszéljük az este tapasztalatait, megosszuk egymással az új ötleteket. Azt szeretnénk, hogy az esemény mindig izgalmas legyen, alakuljon” – mondta a séf.

Az ilyen típusú eseményeknek egész biztos, hogy van jövőjük, mert minden érzékszervre hatnak és életre szóló emlékeket teremtenek. Sosem fogják felváltani a fine diningot magát, hanem szórakoztató kiegészítői lesznek.”

A multiszenzoros vacsorák egyébként nem is annyira újkeletűek. A kísérletező hozzáállásáról is híres angol séf, Heston Blumenthal már több mint húsz éve elkezdett azzal foglalkozni, hogy az ételek mellé megfelelő hangokat, zenét játsszon. Az osztriga mellé például a tenger morajlását, sirályok rikácsolását párosította. Visszajelzésül azt kapta, hogy a hangok „felerősítették” az ízélményt, korábbi emlékeket idéztek fel, mindezek együtt pedig emlékezetesebbé tették a vacsorát.

Egy alkalommal maximum 20 fő vehet részt a vacsorán, amelynek az ára 365 euro fejenként a Hotel Bristolban. A következő multiszenzoros vacsora szeptemberben lesz.

The post Tűzoltó készülék az asztalon, körülöttem létrák – pedig csak vacsorázni jöttem appeared first on Forbes.hu.