:

Íme négy remek mobil, ha 200 ezer alatt keres okostelefont

Íme négy remek mobil, ha 200 ezer alatt keres okostelefont

Motorola Edge 40

Listánk legfrissebb tagja a május legelején bemutatott Motorola Edge 40, amely 199 990 forintos árával épphogy belefér a mezőnybe, de a márkának ezúttal sikerült előállnia egy olyan készülékkel, ami bőven megéri az érte kért összeget. Egyrészt adott egy kiváló kijelző: 6,55 hüvelykes, 8-bites pOLED panellel, 1080 x 2400 pixeles felbontással, 144 Hz-es képfrissítéssel, 1200 nites maximum fényerővel, HDR10+ támogatással, képernyőbe épített ujjlenyomat-olvasóval és egy 32 megapixeles szelfikamerával. Emellé jön az IP68 szabvány szerinti védelem, tehát a mobil víz- és porálló, akár a víz alá is merülhetünk vele, meg sem fog kottyanni neki. Viszont ahogy az mostanában lenni szokott, nincs jack bemenet és SD-kártyás tárhelybővítésre sincs lehetőség.

Motorola Nyitóképünkön a műanyag hátlapos Motorola Edge 40, itt pedig a vegán bőr kivitel.

A burkolat alatt egy MediaTek Dimensity 8020 lakpakészlet dolgozik, amit 8 GB LPDDR4X RAM és 256 GB (UFS 3.1) tárhely egészít ki. Ez az összeállítás gond nélkül futtatja az Android 13 operációs rendszert, simán boldogul minden alkalmazással és a mobiljáték sem kizárt a készüléken. Nem hiányoznak továbbá az olyan „extrák” sem, mint az NFC, a Wi-Fi 6, az 5G, a Bluetooth 5.2, vagy a hazánkban is egyre elterjedtebb eSIM támogatása. Az akkumulátor 4400 milliamperórás, 68 wattal tölthető, a gyártó az ehhez szükséges adaptert sem spórolta ki a dobozból, ráadásul az Edge 40 azon 200 ezer alatti telefonok listáját bővíti, ami vezeték nélkül is tölthető – 15 wattal.

A hátlapon ugyan csak két kamera kapott helyet, de ez ne tévesszen meg senkit, ezek legalább jól használható modulok: adott egy 50 megapixeles főegység, illetve egy 13 megapixeles ultraszéles kamera, amivel akár makrózni is lehet. A Motorola újdonsága lényegében minden fontos részletet kipipál, és van egy olyan különlegessége is, hogy a fekete és zöld variáns kifejezetten elegáns vegán bőr hátlappal kerül forgalomba. Persze ha valakinek ez nem jön be, az még mindig választhatja a kék verziót, amely műanyag burkolatot biztosít.

Nothing Phone (1)

Ez ugyan egy tavalyi telefon, és már szerepelt a korábbi listánkon is, de a OnePlus márkát alapító, majd onnan lelépő Carl Pei új cége olyan mobilt rakott össze, ami még egy évvel a megjelenés után is bátran ajánlható. A készülék egyetlen komoly hibája, hogy nem elérhető a hazai szolgáltatók kínálatában. Az ára ugyanakkor mostanra 165 ezer forintra olvadt (vagy ennél kevesebbre), és ezért kifejezetten jó kijelző és korrekt hardver üti a markunkat.

6,55 hüvelykes, Super AMOLED panel, 1080 x 2400 pixeles felbontással, 120 Hz-es képfrissítéssel, HDR10+ támogatással és képernyőbe épített ujjlenymat-olvasóval. Emellé jön egy Qualcomm Snapdragon 778G+ processzor, Adreno 642L grafikus maggal, 8 GB memória és 128 GB háttértár. Adott továbbá a Wi-Fi 6, a Bluetooth 5.2 és az NFC, két kártyahelyes SIM-tálca, továbbá egy 4500 milliamperórás akkumulátor, ami nemcsak vezetékkel tölthető (33 W), de vezeték nélkül is (15 W), sőt a reverse charging (5 W) sem maradt ki, azaz maga is képes más eszközöket tölteni.

Varga Jennifer / 24.hu A Nothing Phone (1) hátlapja nem parasztvakítás.

Kamerából itt is csak kettőt kapunk, de legalább nem szúrják ki a szemünket egy semmire sem használható makró modullal. Van egy jól teljesítő 50 megapixeles főkamera és egy szintén 50 megapixeles széleslátó egység, ami a Motorola mobiljához hasonlóan makrózásra is jó. Van továbbá a hátlapon egy olyan különlegesség, amivel más telefon nem nagyon rendelkezik. Ez az úgynevezett, négy különálló LED-csíkból álló Glyph, aminek a fényei testre szabhatók: használhatók hívásokhoz, értesítésekhez, névjegyekhez, de akár a zenékhez is társíthatók vagy extra fényt biztosíthatnak fotózáskor. Nem elhanyagolható továbbá, hogy a gyártó a szoftveres frissítésre is figyel, így a megjelenés óta a készülékre már elérhető az Android 13 is.

Samsung Galaxy A54

A dél-koreai gyártó A5-ös telefonjai rendre szerepelnek a középkategóriás listáinkon, és nincs ez másképp most sem. A megjelenéskor a Galaxy A54 még bőven 200 ezer forint felett tanyázott, viszont azóta eltelt pár hónap, és a 128/8 gigabájtos verzió már a márkaboltokból is elvihető 180 ezerért, nem mellesleg elérhető az összes mobilszolgáltató kínálatában.

Ezért a pénzért kapunk egy kiváló kijelzőt (6,4 hüvelyk, Super AMOLED, 120 Hz, 1080 x 2340 pixel, beépített ujjlenyomat-olvasó), továbbá teljesen korrekt hardvert egy Exynos 1380 lapkakészlet, 128 gigabájt háttértár és 8 gigabájt memória kíséretében. Emellé jön az IP67 szabvány szerinti védelem, a Gorilla Glass üveg (elől és hátul), az NFC, a Wi-Fi 6, a Bluetooth 5.3 és az 5000 milliamperórás akkumulátor. Ami viszont fájó (főleg az előző két telefon fényében), hogy a töltés maximuma 25 watt, vezeték nélküli megoldás nincs, és adapter sincs a készülék dobozában.

Samsung

Ezt némileg ellensúlyozza a jól sikerült kamerarendszer: az előlapon egy 32 megapixeles szelfiegységet találunk, hátul pedig egy 50 megapixeles főmodul, illetve egy 12 megapixeles ultraszéles és egy 5 megapixeles makró kamera várja a felhasználókat – kiváló szoftveres támogatással és 4K felbontással. Érdemes továbbá kiemelni, hogy bár a készüléknek akadnak hiányosságai a többi versenyzőhöz képest, itt garantált, hogy a telefon évekig megkapja a szükséges támogatást. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Galaxy A54-re még az Android 17 is megérkezik, továbbá a gyártó minimum 2028-ig biztosítja a hibajavításokat és biztonsági frissítéseket. Ha valaki nem akarja két évente lecserélni a telefonját, annak ez olyan opciót jelent, amilyet jelenleg más cég nemigen kínál a felhasználóinak.

Xiaomi Redmi Note 12 Pro+

Újabb idei modell, legalábbis olyan értelemben, hogy a Xiaomi márciusban jelentette be, hogy a Redmi Note 12-széria megérkezik hazánkba is. A Pro+ variáns a legerősebb az itthon kapható négy modell közül, az indulóára 190 ezer forint volt, de ennél olcsóbban is hozzá lehet jutni, a készülék ráadásul nyártól bekerül néhány hazai mobilszolgáltató kínálatába is.

Farkas Norbert / 24.hu A Xiaomi Redmi Note 12 Pro+ sem szabadult meg a használhatatlan makró kamerától.

A pénzünkért itt is AMOLED kijelző jár 1080 x 2400 pixeles felbontással, 120 Hz-es képfrissítéssel, 1000 nit maximum fényerővel, 10 bites színmélység és Dolby Vision, illetve HDR10+ támogatással – az ujjlenyomat olvasó viszont a bekapcsoló gombra került. Hardverként Mediatek Dimensity 1080 lapkakészletet kapunk, 256 gigabájt háttértárral és 8 gigabájt memóriával, ami játékra csak kompromisszumokkal alkalmas, így akinek ez kiemelten fontos, jobban jár a listánk többi tagjával.

A telefon erőssége, hogy az 5000 milliamperórás aksi 120 wattal is tölthető, a dobozban pedig ott van az ehhez szükséges adapter is. Szomorú ugyanakkor, hogy a Xiaomi 200 ezer alatt még nem kínál vezeték nélküli töltést, nem hiányzik viszont az 5G, az NFC és a Wi-Fi 6 sem, Bluetooth-ból pedig az 5.2-es szabványt kapjuk. Pozitívum továbbá az IP53 szabvány szerinti csepp- és porvédelem, illetve a kijelzőt védő Gorilla Glass 5 üveg is – amin már alapból van védőfólia.

Ami a kamerákat illeti, az előlapi 16 megapixeles egységet a hátlapon három modul egészíti ki, köztük a 2 megapixeles makró, aminek semmi haszna. Szerencsére emellé egy 200 megapixeles főegység és egy 8 megapixeles széleslátószögű kamera dukál, amikkel normális fotók lőhetők. Érdemes tudni továbbá, hogy a telefon Android 12-vel került forgalomba, és nincs infó a frissítésről, így akinek fontos az új szoftver, az jobban jár a listánk többi tagjával. Ugyanez a helyzet a már említett mobiljátékok esetében is, viszont, amennyiben a hosszú üzemidő és a minél gyorsabb töltés az elsődleges preferencia, akkor érdemes elgondolkodni a Xiaomi mobilján.

Kapcsolódó Itt egy jó vétel, ha 100 ezer forint alatt keres okostelefont A Redmi Note 12 olyan alacsony áron kínál meglepően jó funkciókat, amilyet nem sűrűn látni.

The post Íme négy remek mobil, ha 200 ezer alatt keres okostelefont first appeared on 24.hu.