:

Füles 120 ezerért. Jól szól? Kényelmes? Kell ez nekünk?

Füles 120 ezerért. Jól szól? Kényelmes? Kell ez nekünk?

A Technics úgy gondolta, elkészíti a világ legjobban szóló, valódi vezeték nélküli fülhallgatóját. Lássuk, sikerült-e nekik.

A kicsi, apró és ultraszexi, valódi vezeték nélküli fülesek az elmúlt években letarolták a világot. A hatásuk alól még a nagy, high-end audióeszközökre specializálódott márkák sem vonhatták ki magukat. Ennek tökéletes példája, hogy a hosszas tetszhalotti állapot után 2015-ben életre hívott, csúcskategóriás hifi készülékeket kínáló Technics is bejelentette, hogy színre lép ilyen eszközzel.

A jó élet Szalai Péter 10 perc olvasás
Alapjaiban változtatja meg az életed – szóval nagyon nem mindegy, hogyan költesz rá pénzt
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Három vezetéknélküli fülhallgató, amit érdemes megfontolnod, mert valamiben nagyon jók
A jó élet Szalai Péter 8 perc olvasás
Magyarországon is elérhető a világ első és egyetlen hajlítható tévéje — megnéztük, mit tud!
Üzlet Szalai Péter 12 perc olvasás
Eltűnik az egyik legnagyobb múltú tévégyártó, vagy épp, hogy most jön az aranykor?

Ez a Technics AZ80, amelyet a világon az elsők között kaptunk meg tesztelésre, kipróbálásra a cég európai képviseletének jóvoltából.

A közelmúltban írtunk egy cikket arról, mire kell figyelni az ilyen jellegű termékek megvásárlásakor, és az ott ismertetett szempontok alapján vizsgáltuk a modellt.

Jár mellé egy tok, amin keresztül tölthető.

Ismerve a korábbi Technics termékeket, és úgy egyáltalán a vállalat mentalitását, az elvárások óriásiak voltak, pláne, hogy hamar leszögezték, hogy a cél az volt, hogy megteremtsék a lehető legjobban szóló TWS (True Wireless Stereo) eszközt.

Bomba hangminőség

Ebben nincs is hiba, hiszen a Technics AZ80 megszólalása jobb a termékkategóriában megszokottnál.

A hangerő kellően nagy, a basszusok is szépek, a sztereó hibátlan, az arányok rendben vannak, a tisztasággal nincs gond.

Ám ezzel még mindig nem éri el azt a szintet, amit egy totál átlagos, hagyományos, fület körülölelő fejhallgató produkál. Amikor otthon voltam, akkor eszembe se jutott ezt a TWS-t használni.

A Technics mindig is felső kategóriás termékeiről volt ismert. Kép: Technics

A termékből természetesen nem hiányzik az Ambient mód, aminél mikrofonok segítségével halljuk a külső környezet zajait. Ez nagyon hasznos lehet vezetésnél, vagy ha kommunikálni kell valakivel. Ráadásul létezik olyan opció is, ami csak a beszédhangokat erősíti fel, ami remek ötlet, és a megvalósítás is jól sikerült.

A hang minőségére nagyon ráfeküdtek a mérnökök. Kép: Technics

Az aktív zajszűrés technológiát sem spórolták ki, amelynek feladata a külső zajok kiszűrése elektronikai úton. Erre a cég nagyon büszke és világverőnek titulálja. Én ezt így azért nem mondanám ki, de az tény, ez a szolgáltatás is jól működik és például tömegközlekedésen, egy síró gyerekekkel kitömött repülőn, vagy pedig open office-ban is iszonyú hasznos lehet.

Energia

A hivatalos termékoldal 7 órányi üzemidőt ígér, de a tapasztalataink szerint be kell érni 6 órával. Az átlagnál egyébként még ez is jobb valamivel, ám az ideálistól még az AZ80 is messze van.

A vezeték nélküli töltés is megoldott.

A töltés a már bevált módon egy kis speciális, saját akkumulátorral is ellátott tokban történik, amely igen könnyen hordozható. Ebbe a tokba egyébként vezeték nélküli úton is eljuttatható az energia, ami szokatlan, ám elegáns megoldás ebben a termékcsaládban.

Kényelem/dizájn

A Technics mögött álló Panasonic csoport mérnökei ragaszkodnak a vastag, hengeres, kavicsszerű kialakításhoz. E megoldás hátránya, hogy ellentétben a nyeles módszerrel, itt a termék nem támaszkodik a fülkagylóra, és hogy stabilan tartson, muszáj becsavarni, beszorítani a hallójáratba.

A készülékház rövid, de vaskos. Kép: Technics

Emiatt egy picit jobban képes kizárni a külvilág hangjait, ami jó hatással van a hangminőségre, viszont valamelyest kényelmetlenebb. Emellett fülünk nem képes szellőzni még minimális szinten sem, és nincs meg a biztonságérzet sem, hogy ha kicsúszna, akkor a fül még mindig megtarthatja. Ráadásul, ha ráfekszik az ember, vagy felvesz egy szorosabb sapkát vagy fejsálat, akkor kifejezetten nyom. Szerintem ez a fajta kialakítás nem volt jó döntés.

Kis apróság.

A dobozban az elvárásoknak megfelelően több méretetben található fülgumi, szóval mindenki kipróbálhatja a saját füléhez passzolót. A Technics AZ80 egyébként teljesen jól néz ki, a dizájn elegáns, a logó is diszkrét. IPX4 minősítésű, azaz cseppálló, szóval attól nem megy tönkre, ha alaposan megázik a gazdája, de azért úszkálni nem lehet benne.

Kezelés

A szokásoknak megfelelően a készülékház kopogtatásával lehet egyszerű parancsokat kiadni, tehát például a hangerőt módosítani. Emellett a Technics mobilapp révén részletesen is módosíthatók az egyes paraméterek.

Az összes funkció eléréséhez szükség van az applikációra.

Például megváltoztatható a hangszín vagy bekapcsolható a csökkentett válaszidejű mód, ami a játékoknál kulcsfontosságú. Ez eddig remek, az viszont kevésbé, hogy a szoftver a panasonicos hagyományokhoz igazodva túlbonyolított, picit nehezen átlátható, ráadásul lassú is.

Ez persze nem katasztrófa, csak picit bosszantó, és mindig rá tudok csodálkozni, hogy egy ilyen kaliberű, szuperinnovatív, minőségre fókuszáló cég hogyan tud századszorra is belefutni ugyanabba a hibába.

Megéri?

Ha csak a hangminőségre figyelünk, a Technics AZ80 jelenleg a világ egyik legjobb valódi vezeték nélküli fülhallgatója. De ezzel együtt sem állítható jó szívvel, hogy ez egy tökéletes termék. Ennek oka, hogy a kezelés egy picit bonyolult, és maga a fülhallgató lehetne kényelmesebb is.

Sportolásnál is jó szolgálatot tehet. Kép: Technics

A fülbe csavarós megoldás és a kavics alakú készülékház ugyanis nem az igazi. 118 000 forint az ajánlott fogyasztói ára, amivel a mai kínálatban egyértelműen a drágábbak közé tartozik.

Arról nem vagyok meggyőződve, hogy ennyit meg is ér, de mivel a márkának komoly rajongótábora van világszerte, és a megszólalása tényleg átlagon felüli, ezért jó eséllyel sikeres lesz.

The post Füles 120 ezerért. Jól szól? Kényelmes? Kell ez nekünk? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés