:

Harcosok klubja másképp – ilyenek a férfikörök

Harcosok klubja másképp – ilyenek a férfikörök

Milyenek a férfiaknak szóló önismereti csoportok, és hogyan segítenek a csatlakozóknak? A Forbes Life friss számában férfikörök vezetőivel beszélgettünk.

A férfiak közül egyre többen ismerik fel, hogy valamit kezdeniük kell azzal a rájuk nehezedő, generációk óta jelen lévő elvárással, hogy ne az érzéseikkel, hanem a pénzkereséssel vagy a versengéssel foglalkozzanak. A kimondottan férfiaknak szóló önismereti csoportokban egyszerre élhetik meg az érzelmeiket és az erejüket is.

Az önsegítő csoportokat Amerikában találták fel úgy hatvan éve, és eredetileg úgy indultak, hogy kell pszichológus, aki vezeti őket, de idővel kiderült, hogy jobb, ha nincs”

– mondja F. Várkonyi Zsuzsa klinikai szakpszichológus, az önismeretre is sokat építő coaching hazai úttörője. A magyarországi féfikörök többsége tankönyvi példája lehetne az alulról szerveződő önsegítő csoportoknak.

Alföldi Róbert: Az állam kötelessége a kultúra támogatása. Nekem pedig felszólalni az igazságtalanságok ellen

Abaffy András és Teszár Balázs alapították a Közös Égi Tér önismereti közösséget. Másfél év alatt kétszáz férfi vett részt az alkalmaikon. „A két fő irány az erő és az érzések megengedése, felvállalása és kifejezése, és a saját középpont megtalálása”, mondják. Nagy súlyt fektetnek arra, hogy versengés helyett egymással szövetségben, támogatással forduljanak egymás felé a férfiak.

A csoportokban sokféle hátterű résztvevő megfordul, de általában harmincöt és ötvenöt év közötti férfiakról van szó, az ország minden részéről. A biztonságos közeg és a sebezhetőség felvállalása miatt szoros barátságok is szövődnek.

Hasonló tapasztalatai vannak Sárkány Lászlónak, a Csemő nevű faluban székelő Zendit Kibbutz önismereti szervezet társalapítójának. Feleségével, Eszterrel egy kis elvonulóteret hoztak létre, ahol természetes közegben, növények és állatok között tartanak csoportfoglalkozásokat, sőt mások által szervezett programoknak is helyet biztosítanak.

Keresd a teljes cikket a Forbes Life különszámban!

Már polcokon a friss, vadiúj Forbes Life, a címlapon Alföldi Róberttel (és Rozi kutyával), belül pedig cikkek a férfikörökről, a mesterséges intelligenciáról az orvosi diagnosztikában, interjú Havadtőy Sámuellel és Vecsei Zsófival.

The post Harcosok klubja másképp – ilyenek a férfikörök appeared first on Forbes.hu.