:
Breaking News

Túlárazott (és sosem használt) lélegeztetőgépek: Szijjártó minisztériumában gyorsan ledarálták a dokumentumokat

A beszerzett eszközök nagy részét soha nem használták, mert nem is feleltek meg az EU-s szabványoknak. Az állam több száz milliárdot költött el ezekre.

Hamarabb darálták le az iratokat, mint hogy a gépeket használták volna

Már 2021 novemberében megsemmisítette a külügyminisztérium a másfél évvel korábban kötött gyanús, túlárazott malajziai lélegztetőgép-beszerzés iratainak egy részét, így a gyanússá vált beszállító, a GR Technologies nevű cég átláthatóságát igazoló papírokat is. A vonatkozó nyilatkozatok és értékelések már soha nem lesznek megismerhetők – írja a Népszava.

Feltűnően gyorsan, a beszerzést követő 20 hónapon belül megsemmisítette (selejtezte) a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a 2020 márciusi lélegeztetőgép-beszerzéssel kapcsolatos iratok egy részét – derült ki azokból az dokumentumokból, amit a külügyi tárca küldött meg a Transparency International (TI) Magyarországnak egy kúriai ítélet nyomán.

Sosem használt lélegeztetőgépek

A lap 2020 nyarán elsőként számolt be arról, hogy szokatlan módon

a KKM-en keresztül többszáz milliárd forint ömlött ki az államháztartásból.

A Pénzügyminisztérium költségvetési beszámolójából az is kiderült, hogy a pénzt lélegeztetőgépek, maszkok és más egészségügyi felszerelések ellenértékeként fizették ki akkor még ismeretlen cégeknek a covidjárvány elleni védekezés részeként. Azóta kiderült, hogy ilyen mennyiségben nem volt szükség az eszközökre, ráadásul azok csak légzést segítő gépek voltak, amelyek a súlyos covidos esetekre nem jelentenek megoldást.

A beszerzett eszközök nagy részét soha nem használták, mert nem is feleltek meg az EU-s szabványoknak.

The post Túlárazott (és sosem használt) lélegeztetőgépek: Szijjártó minisztériumában gyorsan ledarálták a dokumentumokat appeared first on Forbes.hu.