:

A mesterséges intelligencia mögötti erőforrás: fokozódó verseny a csipgyártók között

Az Nvidia ma közölte, hogy a Bristoli Egyetemmel közösen épít szuperszámítógépet, amely a csipgyártó egységeit használja majd.

Az Nvidia a világ első számú grafikus csipgyártója, ezek az úgynevezett GPU-k. A Graphic Processing Unit, azaz a grafikus feldolgozó egység az egyik legfontosabb erőforrás a hatalmas számítási kapacitást igényló mesterséges intelligencia mögött. Az Open AI által fejlesztett ChatGPT is például több ezer Nvidia által gyártott GPU segítségével készült.

Az Nvidia GPU csipjei azonban jellemzően egy úgynevezett központi feldolgozó egységhez (CPU) csatlakoznak. A CPU egy olyan piaci szegmens, amelyet évtizedek óta az Intel és az AMD ural. Erre piacra akarnak most belépni ők is. Az Nvidia idén megkezdte saját konkurens CPU-chipjének szállítását Grace néven.

Egy mai szakmai konferencián az Nvidia bejelentette, hogy brit kutatókkal és a Hewlett Packarddal (HP) együttműködve építettek egy Isambard 3 nevű számítógépet, ami már teljes egészében a Grace CPU chipjeire épül. A Bristoli Egyetem rendszerét többek között klíma- és gyógyszerkutatási projektekben fogják használni.

The post A mesterséges intelligencia mögötti erőforrás: fokozódó verseny a csipgyártók között appeared first on Forbes.hu.