:
Breaking News

Átalakítanak Mészárosék: új tulajdonosa van a közbeszerzéseken is taroló autós cégnek

Átalakítanak Mészárosék: új tulajdonosa van a közbeszerzéseken is taroló autós cégnek

Az MKB Magántőkealapba olvasztják be Mészáros egyik gigacégét.

Az, aminek hangzik: hírek milliárdos üzletekről, milliárdos cégekről és úgy általában Magyarország milliárdosairól Bánáti Anna tálalásában.

Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal, hogy a közvetetten Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mészáros M1 Autókereskedő Kft. beolvadjon az MKB Magántőkealapba. A cég eddigi tulajdonosa a Talentis Group Zrt. volt, ami száz százalékban a harmadik leggazdagabb magyar tulajdonában áll. A GVH május 18-i határozata értelmében azonban mostantól a cég felett

egyedüli irányítást szerez az MKB Magántőkealap.

Mészárostól Mészároshoz

Utóbbit az egykori MKB Befektetési Alapkezelő Zrt. (május eleje óta MBH Befektetési Alapkezelő Zrt.) irányítja. Azaz az MKB, a Budapest Bank és a Takarék-csoport összeolvadásából születő, szintén Mészáros résztulajdonában lévő Magyar Bankholding alapkezelője. Ahogy a Válasz Online néhány hónappal ezelőtti cikke emlékeztet, az MKB Magántőkealap az MFB Krízis Tőkeprogramjának kedvezményezettje, az állami pénzintézet 50 milliárd forintot bízott rá.

A 2016-ban alapított, Felcsútra bejegyzett Mészáros M1 Kft. főtevékenysége személygépjárművek kölcsönzése, a legutóbbi elérhető adatok alapján (2021) közel 4,7 milliárd forintos árbevétellel és 1,3 milliárdos jegyzett tőkével rendelkezik. A cég 2021 óta összesen 11 közbeszerzést nyert el, többek között a Nemzeti Agrárkamara is tőlük bérel autót, közel egymilliárdért.

Extra rövid határidőkkel nyernek

Az Átlátszó márciusban egy szakértő segítségével elemezte a cég közbeszerzési sikereit; a cikkből kiderül, hogy Mészáros autós cége gyakran azzal tudott nyerni, hogy nagyon rövid határidőket vállalt, amivel az olyan meghatározó szereplők, mint a Porsche vagy a Mercarius sem tudják felvenni a versenyt. Az is fontos szempont, hogy gyakran a kiírással épp megegyező autóik vannak. „A felhívásokban az ajánlatkérők látszólag irreálisan magasra tolták fel a szállítási határidő értékelési súlyszámát.

Tehát az esetek többségében a legfontosabb az volt, milyen gyorsan tudja a pályázat leszállítani az autókat, míg mondjuk az ár kevésbé számított”, írja az Átlátszó.

A magántőkealapok az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kormányközeli körökben, mert speciális szabályozásuk a hagyományos cégekkel (kft.-k, bt.-k, részvénytársaságok) ellentétben lehetővé teszi, hogy a befektetők rejtve maradjanak. Év elején a Direkt36 tényfeltáró újság számos olyan, óriási vagyonokat rejtő magántőkealap tulajdonosát fedte fel, akiknek kilétéről eddig inkább csak találgatni lehetett.

The post Átalakítanak Mészárosék: új tulajdonosa van a közbeszerzéseken is taroló autós cégnek appeared first on Forbes.hu.