:

Íme, az ország legjobb éttermei – tartolt a vidék

Íme, az ország legjobb éttermei – tartolt a vidék

Tegnap este tartották az Audi-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gálát. Mutatjuk az ország legjobb éttermeit.

A Dining Guide 2005 óta adja át a legjobbaknak járó Az év étterme és a Top10 Étterem díjakat. A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában. Az Audi-Dining Guide Top 100 Étteremkalauz idén nem csak a fine dining éttermeket és cukrászdákat látogatta végig, de 25 ötcsillagos szállodát is tesztelt, melyek zöme a fővárosban található.

Az Audi – Dining Guide Év Étterme díj nyertese a frissen két Michelin csillaggal jutalmazott tatai Platán Gourmet Étterem lett (az étterem indulásáról itt írtunk), az Év Alternatív Vendéglátóhelye pedig a miskolci Il Baffo by Avalon. Az Év Cukrászdája díjat a Málna The Pastry Shop vihette haza, az Év Innovatív Konyhája címet pedig az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg (történetüket nemrég dolgoztuk fel). Az Év Szerethető Étterme a Casa Christa Étterem, az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest vihette haza. Az Év Séfje Szulló Szabina és Széll Tamás lett, az Év Szervizembere Németh Gergely a Felix Kitchen & Bar-ból. Az ifjú séftehetségeket idén is díjazták, közülük Dalnoki Bence vihette haza az elismerést, az Év Sommelier-je Díjat pedig Becker Gábor tudhatja magáénak a Kollázs – Brasserie&Bar-ból. Az Év Borválasztéka Díj nyertese a Botaniq Turai Kastély & Clarisse étterem (magunk is kipróbáltuk, itt írtunk róla), az életműdíjat ez évben Zsidai Ilona nyerte el. Atavalyi év során bevezetésre került új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai pedig a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak, továbbra is kiemelkedő minőséget képviselve a hazai gasztronómia életében.

A győztes: Pesti István Tatán mutatta meg, hogy van élet Budapesten kívül is

Pesti István séf, Platán Étterem, Tata. Fotó: Orbital Strangers

Pesti István séf az elmúlt években bizonyította, hogy nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. 2021-ben az addigi Platán formáció új koncepcióval, a Platán Gourmet étteremmel gazdagodott, mellyel a séf egyértelműen egy ízig-vérig kiemelkedő minőségű gasztronómiát bemutató helyet hozott létre. Konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gasztronómiai gondolkodásmódot képvisel. A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyag használata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.

Íme, az élmezőny

TOP10+2 Étterem

Platán Gourmet Étterem Salt Budapest Rumour by Rácz Jenő Babel Budapesten 42 Restaurant & Bar Costes Downtown  Essência Restaurant Costes Restaurant Borkonyha Étteremkalauz Spago by Wolfgang Puck Mák Restaurant Onyx műhely

A lista második helyén a Salt Budapest kiváló étterme áll, mely négy évvel ezelőtti megnyitását követően minden évben a TOP10-es lista első felében teljesít. A Salt koncepcióját jegyző Tóth Szilárd séf következetesen halad előre a hazánkban még diszkréten reprezentált progresszív éttermi stílus meghonosításának útján. A Salt konyhája hazai alapokra és személyes kötődésre épít: Tóth Szilárd szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiáját értelmezte újra, egyéni látásmódja alapján.

A Salt és Tóth Szilárd. Fotó: Sebestyén László

A 2022-ben az Év Étterme Díjjal jutalmazott Rumour by Rácz Jenő kiemelkedő teljesítménye okán továbbra is a legjobb éttermek között szerepel az idei kalauzban. Rácz Jenő séfnek és a Costes Group-alapítójának, Gerendai Károlynak közös vállalkozása a hazai kínálatban újszerűnek számító egyedi chef’s table koncepcióval várja vendégeit. A Rumour a budapesti vendéglátás első, a séf személyére építő, őt központba helyező étterme, amely nem csak a közönség gasztronómiai érzékére próbál hatást gyakorolni: gasztroszínházként aposztrofálja vacsoráit, ennek megfelelően a gasztronómiai élményt kiegészítő elemekkel, gegekkel erősíti.

A tavalyi évben újra nyitott Babel étterem 3 helyet ugrott előre a ragsorban tavalyi eredményéhez képest, mely bizonyítja, hogy az „új” Bábel étterem jól kidolgozott gasztronómiai koncepciója remekül működik. Konyhájának koncepcióját továbbra is Kaszás Kornél executive séf, valamint a tulajdonos, Hlatky-Schlichter Hubert és Daniel Berlin svéd nemzetiségű chef consultant együttműködése határozza meg.

Ha Magyarország olyan lenne, mint Svédország, már megváltottam volna a világot

2022-es megnyitását követően a 42 Restaurant rögtön berobbant a hazai fine dining éttermek világába. Az étterem gasztronómiai felfogásmódját az ismert séf, Barna Ádám képviseli társtulajdonos-séf pozícióban, aki az utóbbi évek magyar gasztronómiai életének egyik nagy felfedezettje. Érthető, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet stílust kedvelők körében.

Varga Sándor üzletember önjelölt gasztro szakértőből lett a szegmensben vállalkozó. 2010-ben egy budapesti étterembe is befektetett. Nem ment jól az üzlet, a 42-vel viszont fordult a kocka. Fotó: Sebestyén László

A Prestige Hotel éttermeként működő Costes Downtown 2022- ben nagy változáson ment keresztül. A Costes Group több egységének élére új executive séf, Molnár Márk érkezett. A világlátott, nemzetközi éttermekben tapasztalatot szerzett szakember elképzelései szerint felépített új koncepció degusztációs menüje szakított a Costes Downtown korábbi hagyományaival és az európai mainstream trendeknek megfelelő modern casual fine dining stílusra váltott.

A korábban a Costes Downtown konyháját vezető séf, Tiago Sabarigo már több mint hét éve él Budapesten. Magyar feleségével, Jenei Évával 2020-ban nyitották meg az V. kerületben portugál-magyar hagyományokra alapozó fine dining éttermüket, az Essência-t, melynek tengeri fogásai kimagasló minőségben kerülnek a tányérra. Az étterem konyhai stílusát a portugál ízek mellett a magyar konyhára és a hazai alapanyagokra építve, csak az Essênciára jellemző portugál-magyar fúziós felfogásban hozták létre.

A progresszív stílust két étterem képviseli a legjobbak TOP 10+2-es listáján: a MÁK Restaurant és az Onyy Műhely.

The post Íme, az ország legjobb éttermei – tartolt a vidék appeared first on Forbes.hu.