:

Döntött a jegybank – Matolcsyék tényleg belevágtak

Döntött a jegybank – Matolcsyék tényleg belevágtak

Az eddigi szinten tartotta az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, a kamatfolyosó felső szélét viszont 100 bázisponttal 19,5 százalékra csökkentette. Az irányadó kamat is 100 bázisponttal csökken, a lépésekről Matolcsy György MNB-elnök tartott sajtótájékoztatót.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjén, ami megfelelt a piaci várakozásoknak. Tovább szűkítette ugyanakkor a kamatfolyosót a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi kamatmeghatározó ülésén, közölte az MNB. A döntéssel a kamatfolyosó felső széle 20,5 százalékról 100 bázisponttal, 19,5 százalékra csökkent. A kamatfolyosó alsó szélét változatlanul 12,5 százalékon hagyta a testület.

A nap kérdése: megtöri-e a forintot Matolcsyék lépése?

Elhúzódhat az infláció normalizálódása

Bár a kormány többször hangsúlyozott célja az inflációt év végére egyszámjegyűre csökkenteni, az MNB a kamatdöntés után kiadott sajtóközleményében azt írta, a maginfláció trendjének lassú változása arra utal, hogy az infláció normalizálódása a korábban vártnál hosszabb folyamat lehet. Ezzel együtt globálisan

egyre több országban figyelhető meg az inflációs fordulat.

A világgazdaság lassulása, az energia- és nyersanyagárak korrekciója, illetve a nemzetközi szállítási költségek csökkenése a globális dezinfláció folytatódását vetíti előre. Kifejtetteék: a szigorú monetáris kondíciók egyre szélesebb körben fejtik ki dezinflációs hatásukat. A következő hónapokban várhatóan tovább folytatódik a fogyasztóiár-index egyre gyorsabb ütemű csökkenése, amihez az év közepétől a bázishatások erősödése is érdemben hozzájárul. A fogyasztóiár-index 2024-ben tér vissza a jegybanki toleranciasávba.

Az infláció 2023-ban 15,0–19,5, 2024-ben 3,0–5,0, 2025-ben pedig 2,5–3,5 százalék között alakul

a jegybanki várakozások szerint. A Monetáris Tanács megítélése szerint az árstabilitás elérése érdekében továbbra is a szigorú monetáris kondíciók fenntartása szükséges.

Matolcsy: mielőbb el kell törölni az ársapkákat

Matolcsy György sajtótájékoztatót is tartott kedden délután a monetáris politika aktualitásairól. A Portfolio tudósítása szerint Matolcsy kifejtette: az általános inflációs környezet, az ársapkák, valamint a 2022-es indokolatlanul magas költsévetési hiány okozták a magyar infláció megugrását. Az infláció természete pedig olyan, hogy a gyors megugrás után nehezen jön vissza.

Fontos kijelentések Matolcsytól:

tavaly szeptemberben úgy látták, hogy a 13%-os alapkamat elegendő lesz az infláció megfékezéséhez, azonban ezek után rengeteg negatív hírt kapott a magyar gazdaság és a világ. Pénzügyi instabilitási kockázat lépett fel, amit október 14-én egy nagyon erélyes lépéssel kezeltek. Szerinte, ha az MNB nem reagált volna ilyen erélyesen és nem választotta volna el az alapkamatot és az irányadó kamatot, akkor nagy baj lett volna.az államháztartási egyensúly romlása specifikus és sajnálatos ok a magyar infláció mögött. Emellett bizonyosan vannak olyan magyar okok, melyek az elején jól hatnak az inflációra, de utána a megugrását okozzák, ezek az ársapkák és egyéb intézkedések. Ezért is javasolják a kormánynak, hogy ezeket az ársapkákat minél előbb vezesse ki és vezessen be szigorúbb felügyeleti rendszert.

The post Döntött a jegybank – Matolcsyék tényleg belevágtak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés