:

Bahmut: drónvideón, hogy miért áldoztak be több tízezer emberéletet az oroszok

Bahmut: drónvideón, hogy miért áldoztak be több tízezer emberéletet az oroszok

Tavaly nyár óta ostromolták a békeidőben 70 ezres bányászvárost az oroszok, több tízezer katonájuk (zsoldosuk) halt meg itt. Ezt sikerült bevenniük végül.

A bahmuti vérszivattyú

A Wagner zsoldoscsoport közel egy évnyi ostrom után bevette Bahmutot. Már hétvégén érkeztek arról ellentmondásos hírek, hogy az oroszok elfoglalták a települést – mostanra úgy tűnik, a háború legvéresebb csatája lezárult. Az I. világháborús Verdunhöz hasonlóan ezt is úgy emlegetik: a bahmuti vérszivattyú.

Az oroszok, elsősorban a Wagner zsoldosai több tízezer embert veszthettek itt. A napokban megkezdődött a terület átadása az orosz reguláris erőknek. Az ukránok is jelentős veszteségeket szenvedtek itt el, de ezzel jelentős orosz erőket kötöttek le, miközben a tavaszi ellentámadást készítették elő. Úgy tűnik, a hétvégi ukrán hadműveletekkel sikerült elérni, hogy Bahmut utolsó védői elhagyják a várost és ne alakuljon ki zárt ostromgyűrű.

Szimbolikus, de nem stratégiai jelentőségű győzelem

A New York Times lenti drónvideóján látszik, mi maradt a véres ostrom után a városból: gyakorlatilag teljesen a földig rombolták azt.

Bakhmut is where the longest and bloodiest battle of the Ukraine war has raged for months. Drone footage taken by The New York Times captured the scorched buildings, destroyed schools and cratered parks that now define the once peaceful city. https://t.co/iK6Q27LoYJ pic.twitter.com/sUiFfa5YOT

— The New York Times (@nytimes) May 22, 2023

Bahmut elfoglalásával nem jutottak az oroszok komolyabb előnyhöz, mivel stratégiai jelentősége nincs. Ugyanakkor fel tudnak mutatni egy győzelmet egy olyan frontszakaszon, ami szimbolikus jelentősége miatt az ukránoknak is fontos volt.

The post Bahmut: drónvideón, hogy miért áldoztak be több tízezer emberéletet az oroszok appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés