:

Végrehajthatatlan a büfék valósidejű adatszolgáltatása, változás jöhet a szabályozásban

Az iparágban meghatározó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is azt javasolja a kormánynak, hogy csak szakaszosan vezesse be az új adatszolgáltatási rendet a vendéglátóiparban.

Mi ez az egész?

A szálláshelyek után a vendéglátósok számára is kötelező lesz az adatszolgáltatás a NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) felé, a határidő 2023 július 1. Ez közel 38 ezer vendéglátóipari egységet érint. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kisebb büféktől egészen a gyorséttermekig mindenkinek valósidőben kell adatot küldeni a rendszerbe arról, hogy ki és mit vásárolt náluk. Az adatokat aztán a KSH és az adóhatóság is megkapja. A probléma, hogy a kisebb üzleteknek a gyakorlatban nehéz lesz megfelelni az új adatszolgáltatásnak.

Az adatszolgáltatási rend amúgy többször halasztás után került nyárra, idő tehát lett volna felkészülni. Csakhogy az új felállást szabályozó, amúgy salátatörvénybe csomagolt jogszabályok sok kérdést nyitva hagynak (mi van, ha nincs net, mi van, ha zártkörű rendezvényt tart egy vendéglő vagy pontosan ki számít mozgóárusnak).

Ugyan ingyenesen elérhető szoftver is van az adatközlés teljesítésére, a vendéglátóiparban számos olyan helyzet adódik, amikor nem életszerű, hogy akár egy több száz terméket tartalmazó online adatbázisban leregisztrálják miből éppen mennyi fogy.

Az MTÜ javaslata szerint

2023. július 1-től az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lépne életbe a kötelezettség, az ennél alacsonyabb árbevételű szolgáltatók adatszolgáltatásának kezdete pedig későbbi időpontra módosulna (2024. január 1-re), hosszabb felkészülési időt biztosítva így számukra. Az NTAK regisztráció továbbra is minden vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára kötelező, ennek elmulasztása szankcionálható.

A MTÜ már márciusban önkéntes adatszolgáltatói időszakot indított amúgy. Ezek alapján is fogalmazták meg most a javaslataikat – közölték a Forbes.hu szerkesztőségével.

Fontos: ők lennének a kivétel

Az MTÜ javasolja azt is, hogy a 12 millió forint nettó árbevételt el nem érő vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók számára ne legyen kötelező az NTAK adatszolgáltatás. Ezek tipikusan a balatoni kis sütödék, hekkezők, lángosozók, akik eddig is azt mondták, aránytalanul nagy teher lett volna nekik az adatszolgáltatás.

A javaslat a nettó árbevétel számításakor a vendéglátóüzletek esetében a vendéglátás jellegű kereskedelmi tevékenységből származó bevételt veszi alapul, míg a turisztikai szolgáltatók esetében a turisztikai attrakció szolgáltatásaihoz kapcsolódó jegyértékesítésből származó tevékenység lesz a mérvadó.

Fontos, hogy a 2021.november 1-jén életbe lépett regisztrációs kötelezettséget a módosítási javaslat nem érinti, azaz minden nyilvántartásba vételi dokumentummal rendelkező vendéglátó üzletnek és turisztikai attrakciónak regisztrálnia kell az NTAK-ba.

Regisztrálni kell, őket érinti

Így a határidőig minden hazai

étterem, cukrászda, büfé, kávézó, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem, alkalmi vendéglátóhely, mozgó vendéglátóhely, rendezvény étkeztetés, munkahelyi étkeztetés szolgáltatást nyújtó vendéglátó üzlet köteles az NTAK-ba regisztrálni.

Akár csak minden jeggyel látogatható múzeum, vár, kastély, közfürdő, természetes fürdő, kalandpark, állatkert, vidámpark, védett természeti terület bemutatóhelye, turisztikai közlekedési eszköz, valamint zenés- táncos rendezvény is köteles beregisztrálni az NTAK-ba.

Az NTAK regisztrációs kötelezettség elmulasztása szankcionálható. A tegnapi napig a regisztrációt már több mint 22 000 vendéglátó üzlet és attrakció elvégezte. Ez nagyjából a kétharmada azoknak, akiknek regisztrálniuk kell.

The post Végrehajthatatlan a büfék valósidejű adatszolgáltatása, változás jöhet a szabályozásban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés