:

Kétmilliárdért kelt el az utolsó kínai császár órája

Kétmilliárdért kelt el az utolsó kínai császár órája

Egy telefonon licitáló hongkongi gyűjtő 6,2 millió dollárért (több mint 2,16 milliárd forintért) vásárolta meg azt a ritkaságnak számító Patek Philippe órát, amely egykor Pu Ji, Kína utolsó császára tulajdonában állt – írja az MTI.

A Phillips Asia aukciósház vezetője elmondta, hogy ilyen magas árat császári karóráért még soha nem ajánlottak korábbi liciteken. A szóban forgó karóra a Patek Philippe svájci luxusóragyártó Reference 96 Quantieme Lune modellje, amelyből csak nyolc darab létezik a világon. Pu Ji orosz tolmácsának ajándékozta oda az órát abban az időben, amikor a második világháború után börtönben tartották fogva a Szovjetunióban 1945 és 1950 között.

Forrest Anderson / Getty Images

Az aukciósház eredetileg úgy becsülte, hárommillió dollárért kelhet el, a végső ár ennek végül kétszerese lett. Tájékoztatásuk szerint hároméves kutatás előzte meg az árverést, az aukciósház szakértői történészekkel, óraszakértőkkel, újságírókkal és tudósokkal együttműködve nyomozták ki a karóra történetét és bizonyosodtak meg arról, hogy valóban az egykoron Pu Ji tulajdonában álló darabról van szó.

Korábban elárverezték már az utolsó etióp császár karórája is: Hailé Szelasszié Patek Philippe-je 2017-ben 2,9 millió dollárt ért meg egy gyűjtőnek. Ugyanabban az évben Bao Dai, Vietnam utolsó császárának Rolexét ötmillió dollárért sikerült eladnia egy aukciósháznak.

The post Kétmilliárdért kelt el az utolsó kínai császár órája first appeared on 24.hu.