:

Tiborcz-közeli magántőkealap száll be a Meki-vezér szállodaprojektjébe

Tiborcz-közeli magántőkealap száll be a Meki-vezér szállodaprojektjébe

Scheer Sándor McDonald’s- és Market-tulaj sárvári szállodaprojektjébe szállhat be az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt Central European Opportunity II. Magántőkealap, ha a versenyhivatal is jóváhagyja.

Az, aminek hangzik: hírek milliárdos üzletekről, milliárdos cégekről és úgy általában Magyarország milliárdosairól Bánáti Anna tálalásában.

Tiborcz-közeli magántőkealap szállhat be az egyik leggazdagabb magyar, Scheer Sándor szállodaprojektjébe. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) oldalán megjelent bejelentés alapján a Market-vezér minősített többségi befolyása alatt lévő cég eladja a Sárváron luxushotelt építő kft.-ben meglévő üzletrészének felét. A vevő az Equilor Alapkezelő Zrt. által menedzselt Central European Opportunity II. Magántőkealap.

A Market 2022 áprilisában jelentette be, hogy Sárváron egy luxusszálloda építésébe kezd, írja a bejelentést kiszúró mfor.hu. A Csónakázó-tó mellett lévő 3,7 hektáros területen tízmilliárd forintból húzzák fel a 83 szobás Modero Health Concept Hotel Sárvárt. A hotel a tervek szerint ősszel nyit majd.

Kik a szereplők?

Az eladó: Scheer Sándor a Market Építő Zrt. alapítója és társtulajdonosa (Garancsi István mellett). Egyben az ő cége, a Progress Étteremhálózat Kft. üzemelteti a hazai McDonald’s-okat is. Az ország egyik utolsó történelmi szőlőhegyén is építkező milliárdos vagyonát a legutóbbi milliárdoslistánkon 97,2 milliárd forintra becsültük. A mostani üzletben szereplő Union Befektetési Csoport tulajdonában van többek között 11 Andrássy úti üzlethelyiség, a budapesti Hotel Clark, a MOM Park melletti Hillside Offices és a csúcskategóriás Yama Budapest nevű étterem.

A vevő: Central European Opportunity II. Magántőkealapot 2022 februárjában vette nyilvántartásba a Magyar Nemzeti Bank. A magántőkealapot, valamint névrokonát, a nemrég megbírságolt Central European Opportunityt az Equilor Alapkezelő Zrt. irányítja. A két magántőkealap több szálon is köthető Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez. Egyrészt az Equilor Alapkezelő Zrt. tulajdonosa 2022. szeptemberig az Equilor Befektetési Zrt. volt, amiben tavaly szerzett többségi tulajdonrészt a közvetve Tiborcz résztulajdonában lévő Gránit Bank. Az Opten céginformációs adatbázis adatai alapján az alapkezelőnek jelenleg is az egyik végső tulajdonosa Tiborcz, de tulajdonos benne Szécsényi Bálint is, aki aktív üzleti és irodapartneri kapcsolatot ápol vele.

Az egyik, magántőkealapokat összegző cikkében a Válasz Online azt írja, a Gránit Bankkal kötött üzlet megkötése után a felek hangsúlyozták, hogy az alapkezelő nem került se Tiborcz, se az általa birtokolt BDPST-csoport kezébe. Ugyanakkor mindkettő egy közös budai, Pasaréti úti irodában működik. A Central European Opportunity II. az MFB Turisztikai Tőkeprogramjának kedvezményezettje, az állami pénzintézet 25 milliárd forintot tett az alapba.

Mi történik ezután?

A felek a GVH felé jelezték az összefonódási szándékot. Egész pontosan azt, hogy „a Central European Opportunity II Magántőkealap („CEOM II”) közös irányítást szerez az Unione Holding Zrt.-vel az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. felett, az Unione Sárvár Szállodaprojekt Kft. 50 százalékos üzletrészének CEOM II általi megszerzésével.” A bejelentés mostantól a versenyhivatal jóváhagyására vár.

Hogy a vételár mennyi lehet, nem tudni, a legutolsó elérhető adatok (2021) alapján a cég saját tőkéje 622 millió forint volt.

A borítóképen a hotel látványterve látható.

The post Tiborcz-közeli magántőkealap száll be a Meki-vezér szállodaprojektjébe appeared first on Forbes.hu.