:

Varga Mihály: Nincs B tervünk, ha nem jönnek az EU-s pénzek

A GDP több mint 2 százalékát költi jövőre védelmi kiadásra a kormány, de megtartják a rezsivédelmi alapot és a családi támogatásokat is. Átlagosan 6 százalékos inflációval számol a kormány jövőre.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszélt a költségvetésről, azt mondta, a mostani egy „védelmi költségvetés”.

A rezsivédelmi rendszert fenntartják, megvédik a nyugdíjakat és a családtámogatásokat. Cél: megvédeni az eddigi eredményeket. Megerősítik a honvédelmi alapot is. Biztosítják a rezsivédelmi alapot: extraprofit-adókból és egyéb bevételekből fedezik a kiadásait. A kormány azzal számol, hogy a háború el fog húzódni, és 2024-ben is tartani fog. Az ország fizikai biztonsága mindennél fontosabb, ezért erősítik meg a honvédelmi alapot. 1300 milliárd forint felett lesz az alap tervezett kiadása, 2024-ben a GDP 2 százalékát meghaladja majd így a védelmi kiadás. Lehetőséget látnak arra, hogy a különadók csökkenjenek, 2024-ben megkezdik ezek részleges kivezetését. 2024-re 4 százalék körüli növekedéssel számol a kormány (az idei évre 1,5 százalékot), az államháztartás hiánya 2,9 százalék lesz, az államadósság 66,7 százalékra csökkenhet a kormány tervei szerint. 2024-ben éves szinten 6 százalékos inflációval számol a kormány, Varga úgy fogalmazott, ezt fogják „elérni”. 255 milliárd forintos központi tartalékot terjesztettek elő. Családtámogatások: marad az szja szintje és az eddigi kedvezmények. 3300 milliárd forintnál is több megy erre. Marad az inflációkövető nyugdíjemelés és a 13. havi nyugdíj is. Varga úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb társadalmi csoportok védelme nagyon fontos a kormánynak. Azt is mondta, meg fogják védeni a munkahelyeket. Többször is utalt rá, hogy bizonytalan lesz a külső körülmény.

A Költségvetési Tanács jóváhagyta a büdzsé tervezetét. Varga azzal számol, hogy tavasz végén-nyár elején el tudja azt fogadni a Parlament. Jövő héten kedden nyújtja be Varga a tervezetet az országgyűlésnek.

Az EU-s pénzek körüli vita nem fogja a költségvetést befolyásolni, Varga szerint azok járnak Magyarországnak, ezért be is tervezték. Úgy számolnak, hogy azokból a kormány tud már idén lehívni összegeket.

Varga kérdésre válaszolva azt mondta, „nincs B tervük” arra az esetre, ha nem érkeznének meg az EU-s pénzek, mert ezzel egyáltalán nem számolnak.

Gulyás: marad a rezsicsökkentés

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált a Bizottság országjelentésére.

Országspecifikus ajánlások a Bizottságtól: elutasítják a Bizottság azon javaslatát, hogy ki kellene vezetni a rezsicsökkentést, szerinte a Bizottságnak nincs ilyen joga (az EB ajánlásokat fogalmaz meg, ezeket nem kötelező megfogadni – a szerk.) A miniszter szerint a kormány tudja úgy is tartani a hiánycélt. Gulyás határozott nemmel válaszolt arra, hogy felmerült-e, rászorultsági alapon alakítsák át a rezsicsökkentést. Válasz Johannes Hahnnak, az EU költségvetési biztosának a jogállamisági eljárás kapcsán: a helyreállítási alap és a költségvetés ügyében is tárgyal a kormány, utóbbi esetében pedig a kormány eleget tett az igazságszolgáltatási ügyekben, itt már megvan a megegyezés. A jogállamisági eljárásról azt mondta, hogy azt mindig tovább görgeti Brüsszel, ezzel nem értenek egyet, de nyitottak a Bizottság felvetéseire. Június-júliusban már tudunk számlákat küldeni az EU-nak.

Kérdésre azt mondta, hogy az Európai Parlamentnek nincs joga ahhoz, hogy a soros EU-s elnökséget elvegye Magyarországtól – erről most készül egy határozati javaslat.

The post Varga Mihály: Nincs B tervünk, ha nem jönnek az EU-s pénzek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés