:

Akar egyáltalán még valaki vállalkozni Magyarországon?

A vállalkozói lét még mindig vonzó karrierútnak számít, de egyre kevesebb magyar vágna bele a kedvezőtlen körülmények miatt. Innovációról és exportról még van mit tanulnia a hazai vállalkozói ökoszisztémának.

Jelentősen kevesebb magyar gondolja kedvezőnek az előtte álló fél évet egy vállalkozás elindításához, mint korábban. 2022-ben csak a magyarok 27,2 százaléka látta úgy, hogy a következő hat hónapban jó lehetőségek nyílnak a vállalkozásalapításra. Ezzel szemben 2021 nyarán még 36,5 százalékuk gondolta így – derül ki a Global Entrepreneurship Monitor (GEM, azaz Globális Vállalkozói Monitor) magyar tagszervezetének, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) kutatóinak felméréséből. Négyéves szünet után idén már második alkalommal a BGE vállalkozásfejlesztési irodájának, a Budapest LAB munkatársainak vezetésével zajlott a reprezentatív felmérés.

Miért kezdenek a magyarok vállalkozni?

A magyar vállalkozást indítók elsődleges motivációja az, hogy „valami lényegeset vigyenek véghez”,

a megélhetés biztosítása csupán a második legfontosabb szempont.

A vagyonszerzés leginkább a korai szakaszban lévő vállalkozással rendelkező férfiaknál jellemző, a bejáratott (tehát 3,5 évnél idősebb) cégeknél kevésbé. A családi hagyomány folytatása mint motiváció csak a bejáratott vállalkozásoknál jelenik meg, derült ki a GEM csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kutatásból kiderül, hogy a magyar nők jelentősen nagyobb része kezd vállalkozni megélhetési gondok miatt, összevetve a férfiakkal, akiket nagyrészt az elsődleges motiváció hajt.

A megkérdezettek majdnem fele (47,4 százalék) szerint egyszerű Magyarországon vállalkozást indítani,

sokakat viszont a kudarctól való félelem tartja vissza a vállalkozásindítástól. Tavaly a válaszadók 38,2 százaléka, az idei felmérésben résztvevők 43,5 százaléka nyilatkozott így. A felnőtt lakosság több mint 10 százaléka tervez a következő három évben vállalkozást indítani, ez gyakorlatilag megegyezik a 2021-es adatokkal.

Több ebből Akar egyáltalán még valaki vállalkozni Magyarországon? Varga Mihály: Nincs B tervünk, ha nem jönnek az EU-s pénzek

A magyar cégek nem kérnek az innovációból

Jelentősen nem változott a hazai vállalkozói ökoszisztéma a tavalyi eredményekhez képest. A kutatás legfontosabb állításai a következők voltak.

Továbbra is minden második ember úgy gondolja, jó karrierút a vállalkozói lét.Minden tizedik magyar embernek van valamilyen vállalkozása.A magyar cégek jellemzően nem vagy alacsony technológiaigényű szektorokban működnek, innovációs aktivitásuk pedig a tavalyhoz hasonlóan továbbra is alacsony. A korai szakaszban lévő magyar vállalkozások 78,8 százaléka, a bejáratottaknak 91,6 százaléka kizárólag már meglévő technológiát, eljárást használ.A vállalkozások túlnyomó többsége országos vagy helyi piacon működik, de a cégek ötöde külpiacon is aktív.A magyarok továbbra is magas státuszt biztosító karrierútnak gondolják a vállalkozói létet.A legaktívabb vállalkozók 35-54 év közötti férfiak. Mindkét nem esetében a vállalkozók átlagosan magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek.

Jóval hamarabb el kellene kezdeni a vállalkozásoktatást

A BGE kutatói elmondták, globális viszonylatban Magyarország vállalkozói ökoszisztémájának állapota átlagosnak tekinthető. Ugyanakkor elmarad a régióban legmagasabbra értékelt Litvániától és Lettországtól, de a régió országainak többségénél magasabb értékelést kapott.

A hazai vállalkozásoktatásnak azonban még fejlődnie kell:

a diákok hazánkban először az egyetemen találkoznak vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos tárgyakkal, a közoktatásban szinte semmilyen felkészítést nem kapnak a vállalkozói létre.

Ez azért is fontos, mert a kutatásból kiderül, hogy a vállalkozásoktatásban résztvevő vállalkozók előnnyel indulnak: több vállalkozót ismernek, valamint biztosabbak a saját képességeikben.

A világ legnagyobb vállalkozáskutatását először 1999-ben készítették el, 2016-ig a Pécsi Tudományegyetem, majd 2020-tól a BGE lett a magyar partnerük. A reprezentatív kutatásban 2015 fő vett részt, 18 és 64 év közötti magyar felnőttek, valamint 36 szakértőt kérdeztek meg a vállalkozói atmoszféra, aktivitás és ökoszisztéma hazai helyzetéről.

The post Akar egyáltalán még valaki vállalkozni Magyarországon? appeared first on Forbes.hu.