:

Itt a vége, csökkenti a sztárállampapír kamatát az állam, mi lesz ebből?

Itt a vége, csökkenti a sztárállampapír kamatát az állam, mi lesz ebből?

Rontottak is, meg javítottak is a méltán népszerű inflációkövető állampapírok kondícióin. Pár napig még a régiket lehet kapni, utána az újakat, de nem egyértelmű, melyikkel járhatunk jobban. Aki viszont tart attól, hogy az állam megemeli a kiszállás díját, az jó, ha még a csere előtt lecsap arra a kivezetés előtt álló papírra, amelynek már csak 3 év 9 hónap van hátra a futamidejéből.

Már tavaly nyár óta egyértelmű, hogy az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) évekig a legtutibb befektetés lesz, szép lassan rá is cuppant a lakosság, elég komoly pénzek áramlanak bele. A két évre elérhető 35 százalékos kamatról többször is írtunk már, márciustól elkezdődött a 7 év futamidejű papír 16 százalékot fizető 12 hónapja, amit jövő márciustól követ majd a 20 százalék körüli 12 hónap. Most viszont új sorozatot jelentettek be, a jelenleg kapható értékesítése pedig leáll. A váltás a jövő héten jön, szerdáig adhatunk vételi megbízást a jelenleg kapható 2030/J papírra – ahogy a 4 éves 2027/K-ra is.

Az új sorozat három fontos paraméterben lesz más.

a kamatprémium 0,5 százalékponttal csökkena futamidő ismét több mint egy évvel nőaz éven belüli kamatforduló is későbbre tolódik

Mi következik ebből? Az infláció felett fizetendő prémium mértékének csökkenése egyszerűen azt jelenti, hogy a ma kapható sorozathoz képest az új papírok minden évben 0,5 százalékkal alacsonyabb kamatot fognak fizetni. Ez nyilván kedvezőtlen hír a befektetőknek. Az viszont a következő évekre várható dezinflációs trend mellett növeli a hozamunkat, hogy az inflációt az új papírok nagyobb csúszással követik le.

Számoljunk a következő nagyjából három évre a hosszú papírral.

A most még kapható 2030/J papír jövő év március 20-ig 16 százalékos kamaton ketyeg. Utána 2025 március 20-ig a jelenlegi inflációs várakozások alapján jöhet a már említett 20 százalék. A 2024-es magyar inflációval kapcsolatosan nagy még a bizonytalanság, optimistán 5-8 százalék között lehet talán, most 6,5-tel számolunk. Ez alapján (1,5 százalékos a kamatprémium) 8 százalékos lesz a 2025 és 2026 márciusa közötti időszak.

Az új, június elsején már csak 1 százalékos kamatprémiummal kibocsátandó 2031/I papír jövő év május 21-ig ketyeg 15,5 százalékos kamat mellett. Utána 2025 május 21-ig jöhet 19,5 százalék, majd 2026 májusáig 7,5 százalék.

Van tehát a két papír által kínált kamatok között egy 0,5 százaléknyi különbség, de az éven belül későbbi kamatforduló az új papírt teszi vonzóbbá – kivéve a jövő év tavaszát, amikor még a tavalyhoz képest emelkedő idei infláció alapján az előző évinél nagyobb kamatra váltanak a kötvények, ilyen esetben pedig az a jó, ha gyorsabban követik le a változást. A következő évben viszont március és május között sokkal nagyobb kamaton fog ketyegni az új papír a réginél: 8 százalék helyett még 19,5-ön. Ezzel rögtön ledolgozza az új papír a régi addig összeszedett kamatelőnyét, sőt egy picivel már többet is kamatozik, ha a mostantól számított két évet vizsgáljuk.

Az pedig, hogy mi lesz utána, attól függ, hogy folytatódik-e tovább az infláció csökkenése és ha igen, milyen ütemben. Ezzel kapcsolatban jelenleg semmit se tudhatunk, inkább csak bízhatunk benne, hogy lassan tovább süllyed az infláció a jegybank célsávjába, be 3 százalék alá. Ha ez viszonylag gyorsan következik be, a következő években is az új papír fizethet magasabb kamatot, ha viszont lassan, vagy épp újra emelkedni kezd az infláció, akkor a régi papír lesz nyerő. De ott lenn az 5 százalék körüli inflációs régióban igazából már nem lesz nagy különbség.

Mindig fontos hozzátenni az ilyen számolgatásokhoz, hogy a következő két-három évről szólnak, ezeknek a papíroknak a futamideje pedig jóval hosszabb. Most 0,5 százalékos levonással el lehet adni őket, de ez nem biztos, hogy az örökkévalóságig így marad. Az Államadósság Kezelő Központ bármelyik pillanatban módosíthatja ezt a kondíciót, tehát egyáltalán nem biztos, hogy ha csak a következő két év extrém magas kamatszintjét akarjuk kihasználni az inflációkövető papírokkal, akkor a jelenlegi feltételekkel ki tudunk belőlük szállni 2025-26 táján.

Abban nem várható változás, hogy az állam fontos szerepet szán a lakosságnak a saját finanszírozásában, tehát elég kicsi az esélye, hogy komolyabb szigorítást hajtson végre a díjaknál. Ezzel ugyanis a lakossági bizalmat kockáztatná, amely már ma se túl erős, látványosan nőtt például tavaly is a devizára váltás. De aki tart attól, hogy az állam komolyan szigorítja a visszaváltást, érdemes megfontolnia, hogy az alacsonyabb kamatprémium ellenére a rövidebb inflációkövető kötvényt válassza.

A jövő héten lecserélésre kerülő 2027/K papír futamidejéből 3 év és 9 hónap van hátra, ennek közel felére már biztos, hogy nagyon magas kamatot ad, a mostani 15,25 százalék után 2024 februárjától egy évig 19,25 százalék körüli időszak jöhet. Utána már persze jön a nagy kamatesés, de ha abban az időszakban az állam drágítaná, vagy megnehezítené a kiszállást, már nincs sok hátra a futamidőből, amikor a papír lejár és nem kérdés, hogy a befektető költségmentesen hozzájut a kamatokkal növelt megtakarításához.        

The post Itt a vége, csökkenti a sztárállampapír kamatát az állam, mi lesz ebből? appeared first on Forbes.hu.