:

Kisgyerekesek, figyelem: hiány van a népszerű vakcinából – de már nem sokáig

Kisgyerekesek, figyelem: hiány van a népszerű vakcinából – de már nem sokáig

Május végére helyreállhat az Encepur Junior-hiány.

„Sziasztok, akit érint: a Dózsa György úti patikában ma reggel (05.18 9:30) 7 darab Encepur junior oltás volt.
Hetek óta próbálom kiváltani, hátha segít valakinek az infó ”

Rengeteg ehhez hasonló Facebook-poszt utal arra, hogy az elmúlt hetekben igencsak macerás lett az Encepur Junior vakcina beszerzése. Az Encepur Junior 1-11 év közötti gyerekek számára kifejlesztett, a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni vakcina. A hiányt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is feltüntette a honlapján, ezzel párhuzamosan pedig rengeteg Facebook-poszt született, melyekben aggódó szülők osztják meg egymással a beszerzési tippjeiket.

Május 31-ig tarthat a hiány

A problémával kapcsolatban megkerestük az OGYÉI-t. Az intézet azt írja, az Encepur Junior esetében nem teljes a hiány, a gyógyszertárak ellátottsága eltérő, így akadozva ugyan, de kapható az oltóanyag.

A szervezet szerint a háttérben alapanyag-ellátási problémák állnak, de a megnövekedő kereslet miatt a kullancsszezon minden évben problémás időszak. „A forgalmazók idén is megpróbáltak felkészülni a várható igénynövekedésre.

Javasoljuk, hogy a vásárlók több patikában, illetve vidéken is érdeklődjenek május 31-ig, amikor várhatóan helyreáll az akadozó ellátás.”

Előreláthatólag ugyanis az Encepur Junior-hiány május végére megszűnik (a honlapjukon is ezt a dátumot jelölték meg a hiány tervezett végeként), de a Hungaropharma tájékoztatása szerint már a múlt héten is történtek kiszállítások.

Évi 50-80 eset

Az Encepurból alapesetben 3 kört kell kapniuk a gyerekeknek, a második oltást az első után egy-három, a harmadik oltást pedig a második után kilenc-tizenkét hónappal kapják meg. Emlékeztető oltást 3 év után minden 5. évben kell kapniuk. A Junior verzió óra darabonként 13-14 ezer forint között mozog a Pénzcentrum friss összefoglalója alapján. A vakcinát az 1992-ben alapított, dániai Bavarian Nordic gyártja.

A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) a legritkább, de legsúlyosabb kullancsok által terjesztett fertőzés. A számuk az utóbbi öt évben 50-80 között mozgott Magyarországon.

The post Kisgyerekesek, figyelem: hiány van a népszerű vakcinából – de már nem sokáig appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés