:
Breaking News

Tudják, hol van Suhajda, de kicsi az esélye annak, hogy élve találják

Tudják, hol van Suhajda, de kicsi az esélye annak, hogy élve találják

Hajnalban keresőcsapat indul a hegymászóért.

Tudják, hol van Suhajda Szilárd, de kicsi az esélye annak, hogy életben találják a Mount Everestet oxigénpalack nélkül, egyedül megcélzó hegymászót. A hírről Suhajda Facebook-oldala számolt be csütörtök este. A hegymászó keresésére hajnalban keresőcsapat indul.

Suhajda március 23-án indult el expedíciójára, azzal a céllal, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók segítsége nélkül érje el a Mount Everest csúcsát. Magyar állampolgárnak ez korábban nem sikerült.

Mi történt eddig?

A hegymászó május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére.A csúcsmászó kör a tervek szerint zajlott. Suhajda május 21-én elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd 22-én a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen május 23-án kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát, és a késő délutánt hóolvasztással, folyadékpótlással töltötte.A csúcsra 23-án este, tökéletes időjárási körülmények között indult el, nepáli idő szerint 21:05-kor. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett csak szórványosan küldött jeleket, műholdas telefonján azonban kétszer is bejelentkezett.Először nepáli idő szerint 24-én 08:00 órakor, 8450 méterről hívta az itthoni háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint 13:30-kor. „Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van”, írja a Facebook-bejegyzés. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval.Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet.

A hazai háttércsapat május 25-én reggel értesült róla, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat szerint ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta.
A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak érte, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

Suhajda korábban első magyarként mászta meg a világ második legmagasabb hegyét, a 8611 méteres K2-t.

The post Tudják, hol van Suhajda, de kicsi az esélye annak, hogy élve találják appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés