:

Ezzel sokan kiegyeznénk: négynapos munkahét jöhet az egész EU-ban

Ezzel sokan kiegyeznénk: négynapos munkahét jöhet az egész EU-ban

Új lendületet kaphat a négynapos munkahét bevezetése, sőt akár az egész Európai Unióban bevezethetik a megoldást. Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos azt mondta, szerinte hamarosan átmehet a rövidebb munkahétre vonatkozó terv az unión.

Az Euractiv szerint Schmit támogatja a négynapos munkahét bevezetését, különösen a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban. Schmit szerint a fiatalabb generáció értékeli a munka és a magánélet jobb egyensúlyát, és a négynapos hetet progresszív koncepciónak tartja.

Bár az EU-n belül nincs konszenzus ebben a kérdésben, Schmit szerint a szociális partnerek közötti megállapodások kikövezhetik az utat az elfogadásához.

Ahogyan arról a májusi Forbesban mi is írtunk, itthon is vannak már cégek, amelyek egy ilyen munkarend felé kacsintgatnak: a Magyar Telekom és a Libri-Bookline is tesztelte a négynapos munkahetet, utóbbi június 1-től központjában véglegesíti is.

Négynapos munkahét – júniustól itthon is bevezetik ennél a cégnél

Európai példák

Az EU-t nem is a munkanélküliség, hanem – ez Magyarországon is ismerős probléma – a munkaerőhiány aggasztja. Sok olyan ágazat van, ahol egyszerűen nem tudnak munkavállalót találni az érdeklődés vagy a megfelelő képzettség hiánya miatt. Magyarországon ezt a problémát leginkább a harmadik országbeli munkavállalók alkalmazásának megkönnyítésével oldják meg.

„Dolgozni jönnek, nem balhézni” – így védenek magyar munkahelyeket a hozzánk jövő ázsiaiak Németországban a legnagyobb szakszervezet a négynapos hét mellett száll síkra, és néhány vállalat már be is vezette, hogy vonzóbbá tegye a munkahelyeket, különösen a közlekedési ágazatban. Portugáliában a négynapos munkahétre vonatkozó kísérleti projektet terveznek a tisztességes munkára vonatkozó program részeként. A kísérlet első szakaszában 46 vállalat jelezte érdeklődését, és a második szakasz célja a rövidebb munkahét bevezetése. A projektben képviselt főbb ágazatok közé tartozik a tanácsadás, a tudományos és műszaki terület, az oktatás, valamint az információs és kommunikációs szektor.

(Portfolio)

The post Ezzel sokan kiegyeznénk: négynapos munkahét jöhet az egész EU-ban appeared first on Forbes.hu.