:
Breaking News

CSOK, babaváró: vigyázz, több határidő is változott!

CSOK, babaváró: vigyázz, több határidő is változott!

Könnyebb helyzetbe kerültek az otthonteremtési támogatásokkal élő családok, nemrég többféle enyhítés is életbe lépett a határidőkkel kapcsolatban. A Duna House ingatlanközvetítő a Credipass pénzügyi szakértőivel sorra vette, milyen határidőkre érdemes odafigyelni – gyűjtésüket a Forbes.hu-val is megosztották.

Babaváró

Meghosszabbították a babaváró támogatás igénylési határidejét, a hitel 2024. december 31-ig igényelhető, az eddigiekhez képest változatlan feltételekkel.A hitel folyósítását követő első 5 év alatt, ha nem születik meg az első gyerek, az addig igénybe vett támogatás összegét 120 napon belül, egy összegben kell visszafizetni.A gyermek születését követően 180 napon belül kell bemutatni a hitelintézetnek a gyerek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját és adóigazolványát. Ez a határidő vonatkozik a magzati halál bejelentése és örökbefogadást engedélyező határozat esetén is. Nemcsak a jogosultság bizonyítását, a törlesztés szüneteltetésére vonatkozó kérelmet is ebben az időszakban lehet beadni, ami jelentős könnyítés a korábbi 60 naphoz képest.Ha gyerek születik a hitelszerződés aláírását követő első 5 évben, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes lesz, a havi törlesztés pedig 3 évre felfüggeszthető.A második gyermek 12 hetes magzati korát követően a fennálló tőketartozás 30 százalékát elengedik, valamint újabb 3 évre szüneteltethető a törlesztés.Ha még egy harmadik gyermeket is vállal a család, akkor a hitel megszűnik. Üzlet Somogyi Szonja 8 perc olvasás
Emberi életeket akart menteni. Most már csak üzletet kellene csinálni belőle

CSOK

Idén májusban módosult a CSOK feltételeit szabályozó kormányrendelet is.A CSOK folyósításától számítva 10 éven át elvárás, hogy az igénylők és gyerekeik a szóban forgó ingatlanban lakjanak.A támogatás folyósítását követően 90 napon belül kell lakcímet létesíteni az ingatlanban, és ezt lakcímkártyával igazolni a bank felé. 2023. július 1-től életbe lép egy fontos változás. A Kincstár fogja kötelezően ellenőrizni a beköltözés tényét, azaz emiatt többé nem kell bemenni a bankunkhoz.Vannak esetek, amikor mentesül az igénylő a lakcím létesítési határidő betartása alól. A gyermeknek nem kell bejelentkeznie az ingatlanba, ha tanulmányai miatt átmenetileg más lakcímen él.Átmenetileg a szülők és gyermekeik is lakhatnak más lakcímen, ha a szülő munkahelye miatt térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakik. Azonban az említett helyzetek megszűnése esetén teljesíteni kell a feltételeket.Akárcsak a babavárónál, a korábbi 60 nap helyett itt is 90 napra bővítették a gyermek születése után a megfelelő dokumentumok benyújtási határidejét. Ez a módosítás már 2023. május 13-a óta érvényes, a korábbi igénylésekre is.

Falusi CSOK

A falusi CSOK-nál is változással számolhatunk július 1-től.A korszerűsítési célú falusi CSOK-nál, a munkák befejezésére rendelkezésre álló határidő 3-ról 4 évre emelkedik. Az új határidő a már folyamatban lévő korszerűsítésekre is érvényes.Azt is érdemes tudni, hogy a családvédelmi akcióterv részeként az arra jogosult családok számára a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabad felhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedhetik vagy csökkenthetik.Azaz, ha több gyerek is tervben van, akkor érdemes lehet körültekintően felmérni a támogatási lehetőségeket, jelentős segítséget kapnak a családok. A második gyermek megszületése után 1 millió, a harmadik gyermek megérkezését követően további 4 millió, az összes további gyermek esetén pedig még 1-1 millió forint kerül elengedésre a fennálló lakáscélú jelzáloghitel tőketartozásából az adósok számára.A határidőket itt is fontos betartani: a gyermekek születését vagy örökbefogadását követő 60 napon belül nyújtható be a kérelem a kormányhivatalhoz.

The post CSOK, babaváró: vigyázz, több határidő is változott! appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés