:
Breaking News

Új adót a jobban keresőkre? A magyar sztárbefektető szerint ez lenne „politikailag logikus”

Új adót a jobban keresőkre? A magyar sztárbefektető szerint ez lenne „politikailag logikus”

Ezermilliárd forintos lyukat kéne betömni a költségvetésben. Zsiday Viktor szerint a politikai logika a gazdagabb rétegek megadóztatása felé mutat.

Ha tippelnem kellene, azt gondolnám, hogy a magasabb jövedelműeknek kell majd beszállni valamilyen módon a finanszírozásba, ebbe az irányba mutat a politikai logika – írja Zsiday Viktor, a Citadella Származtatott Befektetési Alap kezelője a befektetési oldalán.

A közeljövővel kapcsolatban mostanában sokkal pesszimistább sztárbefektető a gazdagabb rétegek megadóztatásáról szóló gondolatmenetelét azzal kezdi, Magyarországon tankönyvszerűen az történik, ami egy túlstimulált gazdasággal szokott a ciklus végén. „Az infláció felrobban, ami miatt a lakossági reáljövedelmek negatívak lesznek. Emiatt a lakossági fogyasztás összeomlik, ami »váratlanul« nagy gazdasági lassulást okoz” – írja. Ilyen esetekben a korábbi túlstimulálás miatt a kormányzat sem tud a gazdaság segítségére sietni, mert nincs miből. A költségvetési megszorítás pedig tovább mélyíti a lassulást, ez zajlik most Magyarországon is.

„A feltörekvő országok gyakori hibája, hogy a jó időkben is tövig nyomják a gázt. És amikor hidegebb szelek járnak, akkor már nem marad üzemanyag, nincs mivel fűteni”

– írja, majd így folytatja: „S ha a fentiek nem lennének elegek, klasszikus eset a fenti sémában, hogy a recesszió miatt »váratlanul« alacsonyak az adóbevételek, ami további adóemelést és/vagy kiadáscsökkentést és/vagy eladósodást tesz szükségessé, ami vagy tovább csökkenti a növekedést (az első két esetben), vagy stabilitási kockázatokhoz vezet (a harmadikban).”

Zsiday szerint ez egy „önerősítő kör”: a lassulás kevesebb bevételhez vezet, a kevesebb bevétel megszorításhoz, a megszorítás pedig újabb lassuláshoz. Magyarország jelenleg a belecsúszás fázisában van, sokkolóan rossz fogyasztási és költségvetési számok jönnek ki már hónapok óta.

Sztárbefektető: Lesznek, akik múlt hónapban még kaptak volna hitelt, de most nem fognak

Nincs más hátra, mint az adóemelés

Mindezek miatt Zsiday szerint kezdeni kéne valamit a 2023-as és a 2024-es költségvetéssel, becslése szerint bőven ezermilliárd forint feletti összeget „kellene valahogy összeszedni”. A sztárbefektető konklúziója az, hogy nem igazán jöhet más szóba, mint az adóemelés. Logikusnak tűnhet a 9 százalékos társasági adókulcs 15 százalékra emelése, de valószínűleg ez sem elég szerinte.

„A legnagyobb kérdés az, hogy miután a kormányzó párt szavazóbázisa az elmúlt években erősen eltolódott az alacsonyabb jövedelműek felé, miért erőltetik az »egykulcsos« adórendszert? Ha muszáj elvonni pénzt, miért nem a magasabb jövedelmű magánszemélyektől teszik ezt meg, ahol amúgy is kisebb a népszerűségük? Jelenlegi ismereteink alapján a Fidesz egyre inkább a nyugdíjasok és alacsony/középjövedelműek pártja, így politikailag teljesen logikus lehet egy »ideiglenes szolidaritási«, (esetleg: »szankciós«, »háborús«, »Zelenszkij«, »Brüsszel« ) adó bevezetése a magasabb bért keresőkre. Bizonyosnak tűnik, hogy valahonnan pénzt kell szerezni, és a cégek terhelése nem feltétlenül elegendő ehhez.

Úgyhogy ha tippelnem kellene, azt gondolnám, hogy a magasabb jövedelműeknek kell majd beszállni valamilyen módon a finanszírozásba.

A lényeg tehát, hogy pénz kell valahonnan. Nem tudjuk, hogy ki fog fizetni, de a politikai logika a fent leírt irányba mutat.”

The post Új adót a jobban keresőkre? A magyar sztárbefektető szerint ez lenne „politikailag logikus” appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés