:

Még idén chipet ültethet egy ember fejébe Elon Musk

Még idén chipet ültethet egy ember fejébe Elon Musk

Hamarosan agy-számítógép interfész chipet ültethet egy ember fejébe az Elon Muskhoz köthető Neuralink, miután a cég állítása szerint megkapta a szükséges engedélyeket az FDA-től, vagyis az amerikai élelmiszer- és gyógyszerészeti hatóságtól – írja a Verge.

Mint arról tavaly decemberben beszámoltunk, a dél-afrikai milliárdos egy nagyszabású bemutató keretében jelezte, hogy benyújtották a klinikai teszteléshez szükséges dokumentumokat az FDA-nek, melynek eredményeként várhatóan fél éven belül megkezdődhet az első emberi beültetés. Most úgy tűnik, a techguru nagyjából tartotta is a szavát, bár a hír hallattán számos kommentelő megkérdőjelezte az FDA kredibilitását.

We are excited to share that we have received the FDA’s approval to launch our first-in-human clinical study!

This is the result of incredible work by the Neuralink team in close collaboration with the FDA and represents an important first step that will one day allow our…

— Neuralink (@neuralink) May 25, 2023

Ennek oka, hogy a korábbi kísérletek során malacokba és majmokba is beültették már a Neuralink eszközét, ahol jól is vizsgázott a szerkezet, ám szakemberek szerint a kutatók extrém szenvedést okoztak alanyaiknak. Az Orvosok Felelős Orvostudományi Bizottsága (PCRM) szerint a vizsgálatok során az állatok agyát megcsonkították, majd hagyták őket szenvedni, illetve elpusztulni. Az állításokat persze Musk cége tagadta.

Az FDA-nek egyébként korábban is benyújtotta igénylését a Neuralink, azonban 2022 elején azt elutasították, az emberkísérletek előtt több tucat problémát kellett megoldania a cégnek.

A toborzás még nem megkezdődött meg, azonban kétségtelen nagy szó, hogy Musk cége idáig eljutott. Ugyanakkor nem ők az elsők: a rivális Synchron vállalat már 2021-ben megkapta az FDA engedélyét, azóta pedig 5 implantátumot is beültetett.

The post Még idén chipet ültethet egy ember fejébe Elon Musk first appeared on 24.hu.