:

Tőlünk nem messze konkrétan a Lidlben teheted bevásárlókocsiba a napelemet. Nálunk miért nem?

Tőlünk nem messze konkrétan a Lidlben teheted bevásárlókocsiba a napelemet. Nálunk miért nem?

Már a Lidlben és az Aldiban is lehet erkélynapelemet venni Németországban. Nálunk ezzel szemben nem lehet ilyesmit forgalmazni, mert az ilyen napelemek használata jogszabályellenes.

A Lidlnél például 219 euróért (kb. 81 ezer forintért) árult erkélynapelemet egyszerűen bedobod a szalámi és a kenyér mellé a bevásárlókocsiba és otthon bedugod a konnektorba – legalábbis Németországban meg lehet mindezt csinálni, írta a G7. Amennyiben süti a nap a jellemzően az erkélykorlátra rögzített panelt, akkor a termelődő áramot a lakás berendezései felhasználhatják, csökkentve ezzel a villanyszámlát. Az Európai Unió országaiban 600-800 wattos teljesítményig jellemzően nem kell az eszközöket engedélyeztetni, csak bejelenteni.

Németországban előfordulhat, hogy az áramszolgáltató egy speciális csatlakozót kér a beüzemeléshez, de ez a legnagyobb macera, amivel számolni kell.

Úgy látszik, nagy az érdeklődés, mert a napelem épp készlethiányos, de azt írják, hamarosan elérhető lesz. Fotó: lidl.de

Szürke zónában?

Németországban éppen két kereskedelmi nagyágyú lép be az erkélynapelemes piacra. A Lidl a múlt héten kezdte árulni a napelemét, egyik legnagyobb riválisa, az ország északi felét lefedő Aldi Nord pedig júniustól fog bele az értékesítésbe. Ezzel szemben Magyarországon a használatuk szabályellenes.

A Lidl Magyarország azt mondta, hogy jelenleg Magyarországon a termék forgalmazása jogszabályi okok miatt nem lehetséges.

Az erkélynapelem magyar szempontból azért nagyon ellentmondásos termék, mert az egységes európai piacon természetesen bárki bemehet egy határmenti osztrák barkácsboltba, vagy most már akár egy német Aldiba-Lidlbe, és megveheti a berendezést, de ha behozza az országba és bedugja a konnektorba, akkor szabályt szeg.

Mivel a termék iránt komoly az érdeklődés, az ellenőrzés pedig a gyakorlatban meglehetősen nehézkes lehet, megvan a veszélye annak, hogy Európában egyedülálló módon szürke zóna fejlődik a magánimportból, írta a G7.

Ennyibe fáj az államnak a napelemstop

The post Tőlünk nem messze konkrétan a Lidlben teheted bevásárlókocsiba a napelemet. Nálunk miért nem? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés