:

A kormány meghökkentően alacsony kártérítést ajánl a bezárt magánklinikának

A kormány meghökkentően alacsony kártérítést ajánl a bezárt magánklinikának

Gyakorlatilag egy kétszobás, erkélyes zuglói lakás árát kínálja kártérítésként a kormány az egyik meddőségi magánklinikának, amelyet tavaly törvénymódosítással lehetetlenített el.

Pénteki cikkében a hvg.hu írt arról, hogy a kormány hivatalos oldalán nemrég jelent meg a társadalmi vitára benyújtott tervezetek között az a rendelet, mely a Humán Reprodukciós Intézet Kft. (más néven Versys klinika) részére járó állami kártalanítás mértékét állapítja meg.

Ez alapján Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter összesen 59,5 millió forintot ajánlana, mert bezáratta az évi több száz lombikkezelést végző budapesti intézetet.

A hvg.hu meg is jegyzi, hogy ez az összeg gyakorlatilag egy kétszobás, erkélyes zuglói lakás árával egyezik meg.

Az előzmények

Ahogyan arról mi is részletesen írtunk, 2022. július elsejével befejeződött az asszisztált reprodukcióval foglalkozó egészségügyi intézmények államosítása, így párok ezrei már csak az állami egészségügy vagy a drága külföldi ellátás között választhatnak.A Tritonlife Róbert Magánkórház már 2021-ben eladta az államnak a Róbert Károly Meddőségi Centrum Kft.-t, ezzel állami tulajdonba került „az ország legnagyobb és legnépszerűbb” magán meddőségi centruma.Tavaly a két utolsó magánintézményt, a Reprosys Kft.-nek és a Versys Clinicset is bezárták, jogutód nélkül.A szektor a márciusban megalakult Humánreprodukciós Igazgatóság hatásköre alá került, élére Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász-endokrinológust, Novák Katalin köztársasági elnök sógornőjét nevezték ki. Nem fizetett érte az állam, csak megszüntette – az államosított lombikprogram ellentmondásai

Mégis lesz kártérítés

Azt már az egészségügyi törvény módosítása kimondta, hogy a bezárt klinikáknak állami kártérítést kell kapniuk. Ennek mértéke megegyezik a működési engedélyük elvesztését megelőző öt üzleti év – az állami átvétellel érintett – gazdasági tevékenységéből származó, mérleg szerinti eredménye átlagának összegével.

A kártalanítás mértékét az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter állapítja meg. A Versys esetében ez most történt meg, Nagy Márton tárcavezető így állapította meg a kártérítést közel 60 millió forintban. Kérdés persze, hogy ez az összeg mennyire van arányban egy működő klinika bezárásával. Arról nincs hír, hogy a másik érintett klinika, a Reprosys Termékenységi Központ kapna-e bármilyen kártérítést.

Megrohamozták a magyar párok a csehországi és szlovákiai meddőségi klinikákat

The post A kormány meghökkentően alacsony kártérítést ajánl a bezárt magánklinikának appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés