:

Több mint hárommilliárdért építhet erőművet a Mészáros-bank vezére

Több mint hárommilliárdért építhet erőművet a Mészáros-bank vezére

Többmilliárdos összértékű pályázaton nyert Barna Zsolt Bankholding-vezér cége.

Csaknem három és fél milliárd forintért fog naperőművet építeni a Helioactive Rendszerintegrátor Kft. és az Electric Four Energetikai Zrt. Utóbbi céget Barna Zsolt Bankholding-vezér alapította 2019-ben, a mai napig résztulajdonos. Az EU-s közbeszerzési értesítőben pénteken jelent meg egy tájékoztató, ami alapján az MVM Zrt. alá tartozó MVM Zöld Generáció Kft. kiírását ez a két cég nyerte meg.

Barna Zsolt tíz évig dolgozott az OTP-nél, 2021-ben nevezték ki a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, a többéves fúzió után hivatalosan május elején startoló gigabank élére.

A két nyertes cég feladata az lesz, hogy Oroszlány területén fotovoltaikus erőműveket építsen. A páros még tavaly nyerte el sikeresen a pályázatot egy nagyobb kiírás részeként. A most megjelent tájékoztató egy szerződésmódosítás, amit az indokolt, hogy Barna Zsolt cége decemberben megvásárolta koncessziós partnerének, a Helioactive-nak az egyik, „PV erőművek kiviteli tervezése és kivitelezése teljesítése körében kialakított” elnevezésű üzletágát. Emiatt az Electric Fourhoz mint részleges jogutódhoz kerül a teljes üzletág a hozzá tartozó szerződésekkel, eszközökkel és munkavállalókkal, írja a dokumentum.

A beszerzés végleges összértéke 3 437 848 950 forint, a keretmegállapodás 240 munkanapra szól.

Tiborcz-közeli magántőkealap száll be a Meki-vezér szállodaprojektjébe

A kisebb hal kiharapott egy részt a nagyobból

Az Electric Four főtevékenysége elektromos, híradás-technikai célú közmű építése, árbevétele 0,5 milliárd forint volt a legutóbbi lezárt (2021-es) üzleti évben. A céget 2019-ben alapították, az első években Barna Zsolt egyedüli tulajdonos volt. 2021-ben szállt be a cégbe minősített többségi befolyással Tóth Gergely. Ma ők ketten a cég tulajdonosai.

Az üzletágvásárlás során, úgy tűnik, a kisebb hal ette meg a nagyobbat: a Helioactive Kft. árbevétele 2021-ben az Electric Four közel háromszorosa, 1,4 milliárd forint volt. A 2004-ben alapított cég 23 főt foglalkoztat, főtevékenysége víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés.

Más kormányközeliek is hasítottak

Az eredetileg kiírt pályázaton nem ez a két cég hasított a legnagyobbat, a nyertes ajánlattevők között volt a Green Plan Energy Kft. és az Energy Hungary Energetikai Zrt. is.

Előbbi többségi tulajdonosa a kormányzattal jó kapcsolatokat ápoló Plachy László. Cége a PV erőművek tervezése, kivitelezése – Kunmadaras I-II. elnevezésű eljárásban adott be nyertes ajánlatot. A szerződések összértéke 10,2 és 10,3 milliárd forint volt.Az Energy Hungary szintén két részletben aratott sikert PV (fotovoltaikus) erőművek tervezésére és kivitelezésére, 10 és 8,4 milliárd forint értékben. A cég többségi tulajdonosa az ATN I. Magántőkealap, amit a Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt. irányít. A tőkealapkezelő felerészt a Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez baráti-üzleti vonalon kötődő Szécsényi Bálinté.

The post Több mint hárommilliárdért építhet erőművet a Mészáros-bank vezére appeared first on Forbes.hu.